En del av

Så gör du HLR på ett barn som är över ett år

18 jul, 2022 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Barnläkaren tittar in i kameran och ler.
Ibland kan det tyvärr hända att ett barn blir livlöst och att man måste agera snabbt. Här berättar barnläkaren Kajsa Kaijser hur du gör Hjärt- lungräddning på ett barn över ett år.
Annons

Det är alltid svårt att veta hur du kommer att reagera om ett barn blir livlöst. Förhoppningsvis kommer du inte behöva vara med om det scenariot, men det är alltid bra att vara beredd och veta hur du ska agera om olyckan är framme.

Här berättar barnläkaren Kajsa Kaijser hur du ska gå tillväga.

Första hjälpen: Så gör du HLR på barn över ett årBrand logo
Första hjälpen: Så gör du HLR på barn över ett år

Så gör du HLR på ett barn som är över ett år

Vid all HLR måste man först kontrollera om patienten är medvetslös genom att ruska lite på dem och ropa. Om du är ensam så ska du alltid göra fem inblåsningar innan du ringer 112.

112 kommer sedan kunna guida dig genom resten av HLR:en på högtalartelefon medan du väntar på ambulansen.

När du gör inblåsningar är det viktigt att tänka på att ha en fri luftväg och det betyder att man måste ha lite stöd under hakan och hålla ett grepp om huvudet. På ett större barn måste man kanske hålla för näsan med sina fingrar och täcka munnen med sin mun. Är det ett mindre barn så kan man täcka både näsa och mun med sin mun.

Annons

Sen gör man fem inblåsningar.

Ring sedan 112.

Sen fortsätter du med serier om 15-2, det vill säga 15 kompressioner och två inblåsningar. Kompressionerna ska gå md tempo på ungefär 100-120 per minut medan inblåsningar får ta en sekund var.

Så gör du kompressioner

Kompressionerna gör du på nedre delen av bröstbenet. Det är benet som går mellan revbenen.

Lite beroende på hur stort barnet är kommer det krävas olika mycket kraft för att man ska komma ner till en tredjedel av bröstkorgens djup och på ett större barn kanske det är 5-6 centimeter, då måste du trycka ordentligt.

Sedan inblåsningar igen.

Sedan fortsätter man så. Om det är ett riktigt stort barn, nästan en vuxen, då kan man i stället göra som för en vuxen HLR, det vill säga 30 kompressioner och två inblåsningar.

Så fortsätter du i serier, antingen till barnet börjar andas av sig själv eller tills ambulanspersonalen kommer och tar över.

Se i klippet ovan när barnläkaren Kajsa visar hur du ska göra HLR med barn över ett år. Vill du se hur du ska göra HLR på barn under ett år? Det kan du göra här.

Annons