7 enkla saker att göra i vardagen som hjälper bebisens utveckling

Mamma och bebis busar

Prata i badet, var utomhus eller langa över en sked att pilla med. På små enkla sätt kan du hjälpa din bebis att upptäcka världen runtomkring.
Här är sju vardagliga saker ni kan göra tillsammans som hjälper ditt barns inlärning.

I vardagen med en nyfödd, hem, jobb och kanske storasyskon som vill ha uppmärksamhet känns det kanske inte som att man har floder av tid. Är minstingen mätt, har ren blöja och inte skriker får man känna sig otroligt nöjd!

Men du kan faktiskt superenkelt också hjälpa din bebis att utvecklas och lära sig nya saker. Enligt läkare och språkexperter som Parents pratat med, finns några saker som de flesta föräldrar faktiskt redan gör med sin bebis ofta, som är toppen för deras inlärning.

Så hjälper du din bebis utveckling

Din bebis är en naturlig elev så det du som förälder behöver göra är egentligen bara att uppmuntra dem till att ta in världen.

Här är sju saker experter listat som uppmuntrar din bebis utveckling och inlärningslust.

1. Ät tillsammans

Även om du kanske inte äter middag samtidigt som lilla knodden, kan du passa på att hjälpa dem upptäcka ätande. Ta en liten smakbit av något, se glad ut och gör en lite tugg-show.

Imitation är ett väldigt effektivt sätt för barn att lära sig nya saker, speciellt när det handlar om att ta in sociala normer.

2. Sätt något i handen

Vill du hjälpa ditt barn med finmotoriken? Ibland är det svårt för barn att lära sig hålla i en penna eller sax, och en anledning kan vara att barn tillbringar mindre tid med att leka med redskap och leksaker som till exempel klossar. Istället har skärmtiden ökat.

bebis som leker med durkslag

Och vi vet, det är många gånger en underbar räddning att skärmen finns! Tack och lov för det. Men när barnet för greja med en fysisk sak lär hen sig andra saker – så sträck fram det som finns nära till hands då och då. En sked, leksak eller ett något annat pillbart.

3. Fingerramsor

Imse vimse spindel och andra roliga fingerramsor- eller sånger kan hjälpa ditt barns utveckling till språk och att snappa upp rytm i språk och ord.

Handrörelserna hjälper barnet lite extra att lära sig ordens betydelse, till exempel om du visar att spindeln kryper uppåt på tråden.

4. Var utomhus

Utomhus finns upplevelser för småbarn som är svåra att skapa inomhus.

– Att känna konsistensen på gräs eller en sval vind mot kinden är tredimensionella upplevelser som ni inte kan få inomhus, säger läkaren Natasha Burgert till Parents.

I själva verket är ett litet skrapsår ditt barn kanske får av att tumla runt utomhus också en ny sak hen lärde sig om rummet.

5. Passa på under badet

Ett superbra tillfälle att ha en liten pratstund med din bebis är i badet, när du ändå behöver vara i fullt fokuserat mode.

bebis som badar

Enligt studier kan ditt barn ordförråd bli större ju fler ord du använder och desto mer du pratar med ditt barn. Berätta om hur gul badankan är, kanske om hur fåglar i verkliga livet snarare brukar vara gula och om hur de kan flyga uppe i luften.

Om barnet svarar med ett litet läte, pausa det du berättar och lyssna, sen svara tillbaka.

6. Prata om siffrorna 1 och 2

När ditt barn förstår skillnaden mellan siffrorna ett och två kan hen också förstå grunderna för siffror och nummer. Kan barnet lära sig "ett! och "två" samtidigt, blir det också ett bra exempel på vad den andra av sifforna inte är.

I vardagen kan man till exempel peka på visa saker, en tallrik, två tallrikar, och så vidare.

7. Använd rytmiska böcker

Att upprepa fraser, rytmer och rim från till exempel barnets favoritböcker, är ett superbra sätt för dem att utveckla språket. Bilderböcker kan vara lika bra – men försök att använda många ord när du berättar om bilderna.

Källa: Parents

Foto: TT