Lär ditt barn om pengar och ekonomi – 5 roliga sätt

Att kunna handskas med pengar är lika viktigt för en vuxen som sparar till en semester som för ett barn som vill kunna köpa en ny leksak. Så här kan du som förälder på ett kul sätt lära ditt barn om pengar.
3:08

Efter reklamen: Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

(3:08)

Att lära sina barn var pengar kommer från är aldrig för tidigt. Så här kan du göra för att öka deras medvetande om ekonomi.

5 sätt att lära ditt barn om ekonomi

1. Lek affär!

Sätt prislappar på olika livsmedel eller leksaker som ni ska sälja i affären. Sen ger du ditt barn lite pengar att leka med. Ditt barn får vara kund och lägga fram de sakerna hen vill köpa i kassan, där du är expedit. Tillsammans går ni igenom alla saker barnet vill köpa och räknar ihop summan. Om barnet vill köpa mer saker än vad hen har pengar till kan ni undersöka om det inte är så att något är på rea eller diskutera vilka saker hen vill ha allra mest.

Turas sedan om att vara expedit så att ditt barn får räkna ihop summan på dina varor också.

När ditt barn blir tillräckligt duktig på att räkna kan du låta honom eller henne ansvara för något eller några av inköpen när ni är ute och handlar på riktigt.

2. Ge barnet ett ”jobb”

Lär ditt barn var era pengar kommer från, att du och andra människor har jobb och att man får betalt för att utföra dem. Sen kan du ta det ett steg längre och prata om att hen även kan få ett ”jobb” genom att du ”anställer” honom eller henne till att göra enklare sysslor i hemmet, som att gå och panta burkar eller låta hen sälja av gamla leksaker.

3. Lek bank!

När barnet blir lite äldre och det blir dags för ditt barn att få veckopeng, gör det intressant genom att leka bank när pengen ska betalas ut. Håll ett bankmöte med ditt barn och fråga om hen vill ta ut hela veckopengen på en gång eller spara något på kontot inför framtiden. Prata om anledningarna till att spara genom att säga att om hen sparar en viss summa i tre veckor har han eller hon råd med leksaken han eller hon vill ha.

4. Spara tillsammans

För att ditt barn ska bli motiverat att spara pengar, säg att du lägger till hälften av det ditt barn sparar. Så om ditt barn vill lägga undan tio kronor av veckopengen kan du skjuta till en femma. Så om ditt barn får lite slantar över här och där kommer det säkert kunna tänka sig att lägga undan dem.

Lägg pengarna i en spargris och markera tillväxten på ett färgglatt diagram eller i en genomskinlig burk där hen kan se pengarna växa.

5. Ta ner dem på jorden

När ditt barn försöker övertyga dig om att hen behöver en radiostyrd bil, ett nytt legokit och en kattunge. Förklara då skillnaden mellan vilja ha och behöva, att saker man behöver är saker man måste ha för att överleva som luft, mat, vatten och någonstans att bo. Och att det som ditt barn vill ha är något som hen önskar sig.

Du kan också göra det till en lek, varje gång någon i familjen säger att de ”behöver” något och egentligen menar att man ”vill ha något” får hen böta en krona i en burk. Risken är dock att det blir lite dyrare för de vuxna, eftersom ditt barn lär vara på helspänn och uppmärksam på när du som förälder säger fel. Innan ni startar leken kan ni komma överens om vad ni ska göra med pengarna, om ni ska skänka dem till välgörenhet eller använda dem till någon familjeaktivitet.

Foto: Shutterstock

Källa Parents.com

Mer läsning för dig
Så sparar du 100 000 kronor till 18-årsdagen
Hur ska man tänka kring barnens veckopeng? Experten reder ut