En del av

Så mycket gift finns det i barnens leksaker

26 nov, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Trots att tillverkningen av leksaker styrs av EU:s hårdaste kemikalielagar så finns det många leksaker ute i handeln som innehåller för höga halter av farliga ämnen. Vad beror det på, och varför är det extra riskfyllt?
Annons

Julen närmar sig och med den de långa önskelistornas tid. Plastbilar, gosedjur och lego för miljontals kronor kommer att ligga under de svenska granarna i år – igen. Det man kanske inte tänker på att det inte bara är leksaker som ligger där, utan också nerv- och leverskadliga kemikalier och cancerframkallande ämnen.

Leksaker bör inte alltid återanvändas

Och inte blir det bättre om man försöker vara miljövänlig och följer med den stora återvinningsvågen och köper gamla leksaker i second hand-butiker. Om man går tio år tillbaka i tiden så var bestämmelserna helt annorlunda när det kommer till gifter i leksaker och nya regelverk kommer hela tiden. Nu rekommenderar Kemikalieinspektionen till och med att man lämnar in leksaker i mjukplast som är äldre än tio år till en återvinningscentral eftersom de kan innehålla ämnen som nu är förbjudna. Till exempel kan de innehålla hormonstörande ftalater.

Annons

Begagnade leksaker, som gammalt lego, kan också innehålla bly, selen, krom och brom, vilka kan vara skadliga även i lite lägre doser. Nytt lego kan du däremot köpa helt utan att ha dåligt samvete. Plasten i lego anses säker och släpper inte ifrån sig giftiga ämnen.

Risker med import utanför EU

Att ett ämne är förbjudet är tyvärr ingen garanti för att det inte finns i leksaker du kan köpa i handeln idag.

Kemikalieinspektionen har till och med i år hittat ftalater i en docka som såldes av en stor svensk leksakskedja, trots att ftalater varit förbjudna i leksaker i Sverige i mer än tio år. Och enligt Kemikalieinspektionens två år gamla rapport innehöll var sjunde leksak förbjudna ämnen i för höga halter.

Man kan ju förstås hoppas på att man kan lita på att den lagstiftning som EU har gällande gifter i leksaker efterlevs. Det största problemet idag är det stora antalet leksaker som kommer in från länder utanför EU via import. Där har EU-granskningar flera gånger upptäckt plastleksaker med ftalater.

Annons

Därför är barnen känsligare

Tillverkningen av leksaker för barn styrs av de hårdaste regelverken gällande kemikalier i EU. Det är helt enkelt så för att barnen är känsligare mot giftiga kemikalier än vuxna eftersom barnen fortfarande växer och utvecklas. Hjärnan som är under utveckling är känslig för många kemikalier som till exempel kan försena språkinlärning. Inte heller immunförsvaret är färdigt när ett barn föds och kan påverkas av bland annat allergiframkallande ämnen.

Lathund för att köpa säkra leksaker

  • Köp leksaker som har CE-märkning och är tillverkade i ett EU-land. (CE-märkningen intygar att produkten lever upp till EU:s krav).
  • Se till att barn inte stoppar leksaker som inte är till för det, i munnen. Köp alltid leksaker som är anpassade för barnets ålder. Små barn kommer att stoppa leksakerna i munnen oavsett vad leksaken egentligen är till för.
  • Håll utkik efter webbshoppar och affärer med giftfria leksaker. De är ofta dyrare än andra leksaker, vilket kanske inte alltid är hållbart för plånboken, men man kan ju vara selektiv och gå helt in på giftfria leksaker när du ska köpa till riktigt små barn som suger på leksakerna.
  • Köp inte leksaker av plast som är mer än tio år gamla.
  • Köp inte leksaker där det inte går att ta ut batteriet. Och om du har gjort det, se till att lämna den till återvinningscentral eller tillbaka till säljaren när batteriet är slut så att batteriet inte börjar läcka.

Foto: TT

Annons