Påverkas barns sömn och aktivitet av fullmåne? Här är svaret!

1:02

Efter reklamen: Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips

(1:02)

Människor sover sämre, fler barn föds och kriminaliteten ökar. Det finns flera mer eller mindre beforskade påståenden och myter om vad som händer med oss under fullmåne.

Men vad händer egentligen med våra barn när månen är ljus och fylld? En teori är att barnen sover sämre och blir mer aktiva. Mot den bakgrunden gjorde en grupp forskare vid ett sjukhus i Kanada studien Är barn som varulvar? Fullmåne och hur den hänger ihop med sömn och aktivitetsbeteenden hos ett internationellt urval av barn.

Påverkas barn av fullmåne?

Studien gjordes 2016 och här försökte forskarna ta reda på hur barn egentligen påverkas av fullmåne.

De tittade då på hur barn över hela världen reagerade på några av månens stadier – bland annat fullmåne, nymåne och halvmåne. 5 800 barn i åldrarna 9-11 år deltog.

Och det var som sagt över hela världen man mätte effekten. Barn från Australien, Brasilien, Finland, Indien, Colombia, Sydafrika, USA, Storbritannien, Kina, Portugal och Kenya deltog i studien.

Istället för att låta barnen och deras föräldrar själva skatta sitt mående och aktivitet, tog forskarna hjälp av av mätare som man fäste vid barnens höft i minst 24 timmar, under minst sju dagar i sträck. Den mätte hur varje barn rörde sig och hur hur deras sömn tedde sig under de olika månfaserna.

Så påverkas sömn hos barn av fullmåne

Vad visade resultatet? Teamet bakom studien påpekar att mer forskning skulle behövas, men i just den här studien kunde man inte se att barnens aktivitet under dagen förändrades beroende på månens status.

Däremot kunde de se att barnens sömn förändrades litegrann. Ungefär fem minuter kortare blev nattsömnen hos barnen som deltog under fullmåne, jämfört med när månen var osynlig.

Med tanke på att barn i åldrarna sover ungefär nio timmar per natt utgör detta bara knappt en procent av deras sömn, skriver forskarna. Därför är det inte heller något de generellt bedömde påverkade barnens hälsa under den här perioden.

Varför barnen sov kortare de här nätterna kunde forskarna inte ge något tydligt svar på. En förklaring kan vara att ljuset utanför fönstret blir starkare under fullmåne, vilket kan påverka sömnen.

Men givet allt artificiellt ljus från skärmar som barn i moderna samhällen exponeras för, kunde man inte heller vara helt säker på att den marginella skillnaden från månljuset var förklaringen.

"Fortsätter fascinera"

I texten påpekar forskarna att studien bara gjordes under en kort tidsperiod och de inte följde barnen en hel månad. Det behövs därför mer forskning på det här området för att komma med några säkra resultat – och säkert kunna säga att fullmånen påverkar barn sömn.

"Oavsett om det finns vetenskapliga bevis bakom myten eller inte, kommer månens mysterium fortsätta att fascinera civilisationen år framöver", skriver forskarteamet.

Källa: CBS News, och här är hela studien

Mer läsning för dig
9 stadier alla nyfödda bebisar går igenom direkt efter förlossningen
9 enkla knep för att göra dina måndagar så mycket bättre