En del av

Så ska du göra om ett barn slagit sig hårt i huvudet

26 jul, 2022 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Barn som klättrar i träd och en mamma som pussar på sin bebis.
Barn springer, hoppar, klättrar och såklart ramlar och slår sig ibland. Barnläkaren Kajsa Kaijser berättar här hur du ska agera när barn har ramlat och slagit i huvudet.
Annons

Det är vanligt att barn trillar och slår sig i huvudet, i synnerhet mindre barn. Det är naturligtvis för att de har lite sämre koordination, men det är också för att huvudet ganska långt upp i barndomen är oproportionerligt stort. Det gör ju att om man trillar så är det tungt och man kan falla lätt mot sitt huvud.

Video: Se barnläkaren berätta hur du ska hantera fallolyckorBrand logo
Video: Se barnläkaren berätta hur du ska hantera fallolyckor

Barn har lite mjukare skallar och man kan se hos riktigt små barn att det inte är helt ovanligt att de faktiskt får en liten fraktur i skallbenet som kanske i sig inte spelar så stor roll.

Så ska du tänka om ditt barn har slagit i huvudet

Det de flesta föräldrar tänker att man ska vara rädd för är hjärnskakning.

– Ibland kan man bli jättesjuk av en hjärnskakning och få besvär ganska länge. Men det vi i sjukvården är oroliga för, det är att det kan vara en hjärnblödning, berättar barnläkaren Kajsa Kaijser.

Annons

Det du ska vara observant på är om barnet har slagit i huvudet, det är om den förlorade medvetandet eller inte.

– Det är därför vi frågar ”skrek barnet direkt?”. De symtomen vi sen tittar efter, det är sänkt medvetande, slöhet, illamående och kräkningar.

Då ska du söka vård när ditt barn har ramlat

Ha noga koll på ditt barn men har de faktiskt tappat medvetandet lite eller visar några av de här symtomen då ska man åka in för bedömning.

Man kan bli jättedålig av en hjärnskakning och man kan ganska länge vara påverkad av en sådan.

Tänk på vad som hände, fundera på vad du vet om förloppet, känner du igen ditt barn, tappar hen medvetandet, kräktes hen, verkar hen må illa eller är barnet som vanligt?

Åk in till barnakuten så hjälps vi åt med bedömningen.

Pojke ler och sitter i ett träd.

Se i klippet ovan när barnläkaren Kajsa berättar hur du ska göra när ett barn ramlat och har fått fallskada huvud. Vill du se hur du ska göra HLR på barn under ett år? Det kan du göra här.

Annons