En del av

5 tips för dig med småbarn som använder internet

06 feb, 2017 
AvNanna von Knorring
Mamma och barn med smartphone
Småbarn ser klipp på Youtube och tweenies hänger redan på Instagram. Här är fem konkreta knep som du som förälder kan använda dig av för att göra surfandet säkrare.
Annons
3 tips på bra vanor för barn och ungaBrand logo
3 tips på bra vanor för barn och unga

Användningen av internet kryper neråt i åldrarna, men hur ska man som förälder kunna förhindra att barnet inte ser något opassande? Vilka problem man som förälder möter på Internet beror mycket på vilken ålder barnet är i. Har man yngre barn är det något enklare att reglera användningen, medan barn i tonåren i många fall redan är självgående.

Det är viktigt att prata med sitt barn om nätet och att tillsammans så tidigt som möjligt sätta gränser och förklara varför gränserna finns och vad som gäller på nätet. Det finns även program som kan installeras som blockerar stötande sajter och innehåll. En del forskare menar dock att det är viktigare att barnet själv får förstå varför vissa sajter inte ska besökas och vilka faror som finns på nätet.

Annons

När det kommer till yngre barn som lånar föräldrarnas surfplatta eller telefon för spel och film kan det vara enklare att använda sig av filtrering och blockering. Här är fem enkla åtgärder du kan använda dig av för att öka tryggheten när ditt barn använder internet.

5 sätt att öka tryggheten för ditt barn på internet

1. Installera begränsningar på Ipad/Iphone

På ”Inställningar” i en Ipad eller Iphone kan du välja att aktivera ”Begränsningar”. Där kan du bland annat begränsa radering av appar och köp i appar eller välja att stänga av Safari helt.

2. Aktivera “Guidad åtkomst”

”Guidad åtkomst” förhindrar att ditt barn lämnar den aktuella appen även om hen trycker på hemknappen. Aktiveras under ”Inställningar” och gör det enklare för barnet att kolla film eller spela ett spel, även om man skulle råka komma åt “hem-knappen”.

3. Begränsat läge på Youtube

På datorn väljer du ”begränsat läge” längst ner på sajten. På mobilen går du in på inställningar och väljer ”sträng” på filtreringen. Filtret blockerar en hel del material, men det är inte felfritt, så se till att fortfarande hålla ditt barn under uppsikt.

Annons

4. Kolla upp nya appar

Då och då dyker det upp varningar för appar som antingen kan bli en dyr historia med köp inuti appen eller där främmande användare kan chatta med varandra. Kolla alltid upp och läs på innan du laddar ner appen åt barnet om du inte har koll på den.

5. Skapa låsta konton

När ditt barn väl är inne i den ålder då allt fler klasskompisar skaffar Instagram och Youtube-konton är det viktigt att sätta tydliga regler från början. Skapa låsta konton åt barnet och bestäm tillsammans vilka som får följa och se materialet.

Källor: Surfalugnt.se, Dagens samhälle

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons