En del av

Skärmrutiner för barn – mammans fina knep minskar konflikterna

16 mar, 2023 
Lovisa Svedlund
Skärmtid är en stående konflikt i många familjer. I en en viral video på sociala medier visar en mamma nu upp familjens rutiner kring skärmar – och många hyllar hennes knep i kommentarerna.
Ganska smart sätt att hjälpa barnen få sund skärmrelation, eller hur?!
Annons

Många föräldrars dröm är att slippa konflikter om skärmen. Eller ännu bättre: Se att barnen faktiskt hellre väljer andra aktiviteter framför skärmen majoriteten av tiden!

Visst är det musik för en förälders öron!?

Men hur får man egentligen de där hälsosamma och balanserade rutinerna kring skärma?

Nu sprider sig en video på Instagram med en mamma som upplever att hon faktiskt lyckats! Videon har setts av över en halv miljon personer, fått över 24 000 gillamarkeringar och kommentarerna ramlar in:

Så bra ideer! skriver några.

Vi försöker också testa det här hemma, inspirerande! skriver andra.

Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtidBrand logo
Psykologen Siri Helle:  4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid

Så vad är det egentligen mamman, som går under instagramnamnet motherhood.and.montessori, gör?

Hon är inte bara mamma till lilla Braxton, 4 år utan också utbildad montessorilärare, för barn mellan 0-6 år. Och det är i montessoripedagogiken hon hämtat mycket inspiration till sina skärmrutiner!

Annons

Såhär berättar hon i videon att rutinerna som funkat för familjen ser ut:

1. Tittar tillsammans

Mammans första tips är att då och då ta tid för att sitta med när sonen tittar på TV. Med sonen i knät, i mysiga pyjamasbyxor och närvaro i stunden tittar hon tillsammans med sin son på TV i en video.

"Titta tillsammans och prata om vad som händer” skriver hon.

2. Läs historien först

En annan rutin har hon skapat för att göra skärmtiden mer meningsfull – en rutin som sätter den spännande historien i centrum istället för själva skärmen.

Familjen ser nämligen till att välja innehåll på skärmen som också finns i bokform – och ser till att läsa boken tillsammans med sonen innan han tittar på skärmversionen. Så smart sätt att faktiskt fokusera på det roliga med skärmen (underhållande historier!) men utan att skärmen måste vara involverad hela tiden.

3. En kvart skärm – en kvart utomhus!

Det här kanske inte passar föräldrar, men montessori-mamman beskriver att hon försöker hålla räkningen så att lika lång stund som tillbringats framför skärmen vägs av lekstunder utomhus. På så vis får familjen in både skärm och rörelse i vardagen!

Annons

4. Skippar tv:n innan läggning

Dessutom försöker familjen skippa skärmen en stund innan läggdags. Det hjälper både vuxna och barn att varva ner, och koppla av efter dagen.

5. Fullt fokus på maten

Montessori-mammans sista knep är att helt lägga bort skärmen när sonen äter. Att fokusera på maten och vara i stunden, gör upplevelsen härligare och bidrar till att minska skärmtiden i helhet. ”Ingen TV eller skärm samtidigt som vi äter” konstaterar mamman.

Här ser du hela videon:

Vill du läsa om andra föräldraknep från experter eller föräldrar? Här hittar du fler!

Annons