En del av

Så får du ditt barn att sova hela natten

31 mar, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
mamma pussar bebis som sover

Drömmen om att få sova en hel natt står högst upp på de flesta föräldrars önskelista. Så hur gör man för att komma dit, och kan man ens få sin bebis att sova en hel natt?

Annons
9 stadier bebisen genomgår de första timmarnaBrand logo
9 stadier bebisen genomgår de första timmarna

Alla småbarnsföräldrar vittnar om samma sak: sömn är en bristvara under småbarnsåren. En bristvara som ser olika ut för olika barn i olika familjer. Hanna Fischer, psykolog och psykoterapeut, menar att svaret på frågan ”hur får jag mitt barn att sova hela natten?” är otroligt individuell och en svårstyrd kamp, delvis utom föräldrars kontroll.

– Vi kan inte bestämma hur ett barn sover. Den kampen är som att slåss mot väderkvarnar. Det vi däremot kan göra är att skapa goda förutsättningar och hoppas på det bästa, men framförallt vara ödmjuk inför att alla barn har sitt temperament och sätt att fungera, förklarar Hanna Fischer

Hon pratar hellre om hjälpsamma sätt att hantera situationen med barn där mindre sömn rent krasst kommer på köpet.

Bättre sömn: Några enkla knep

Det finns nämligen ett par knep som för en del tycks självklara, men ändå är värda att repetera.

Att sovrummet ska vara nedsläckt, ha lagom temperatur (hellre lite svalt än tvärtom), att bebisen är mätt och att etablera en mysig nattningsrutin som gör barnet tryggt, är några. Lek inte och tänd inte upp när barnet vaknar på natten. Signalera ”nu är det natt, nu ska vi sova”.

Annons

Om barnet har för vana att somna under amningen, med flaskan i munnen eller i famnen och man vill skapa en förändring kan man successivt vänja av barnet. Dessa rutiner kan nämligen göra att barnet lättare vaknar på natten eftersom barn av naturen blir otrygga av att inte vakna på samma sätt som de somnar.

5 steg till bättre nattsömn

  1. Etablera en mysig kvällsrutin, samma varje kväll!
  2. Se till att sovrummet är mörkt och lagom svalt.
  3. Försäkra dig om att barnet är mätt och torr innan hen somnar.
  4. När barnet vaknar på natten: var fåordig, tänd inte lampan och signalera "sova".
  5. Om ni vill förändra något i barnets sovrutiner: låt det ta tid och gör det gradvis.

– Det kallas då gradvis utsläckning och har man till exempel ett barn som inte kan somna utanför din famn kan man börja med att i stället ligga bredvid i sängen med en hand på magen, ett par dagar senare sätta sig på en stol intill sängen, sedan sitta kvar men ta bort handen och så vidare.

Om barnet har vant sig vid att somna i din famn kan man gradvis vänja om dem att somna på egen hand.

Hanna Fisher menar att vi har helt fel förväntningar om vi tänker oss att en bebis ska sova hela natten.

Annons

– Försök i stället att släppa förväntan på att sova en hel natt. Få bebisar under ett år sover oavbrutet en hel natt. Det ligger inte i deras natur att sova som vi vuxna föredrar, det vill säga utan avbrott i upp till åtta-nio timmar.

Utvecklingssprång och ovisshet

En sak är säker och det är att inget är säkert när det kommer till små barn. Det som funkar ena dagen kanske inte funkar nästa. Barn går igenom sju så kallade utvecklingssprång: de lär sig krypa, får tänder, lär sig ljuda, prata och allt detta kommer påverka deras sömn.

Det kan pågå långt upp i åldrarna att barn sover oroligt på grund av förändringar i miljön och i sin utveckling. Så acceptera läget och se till att dela upp nätterna, vila när barnet sover och kom ihåg: Det går över ...

Bild: TT

Annons