Därför är spenat skadligt för ditt barn

barn som dricker grön smoothie

Hur kan något så nyttigt samtidigt vara skadlig för de allra minsta? Just spenat och en del andra födoämnen bör undvikas det första levnadsåret. Vi listar vilka!
1:20

Efter reklamen: Så vet du om ditt barn är extrovert

(1:20)

Spenat och grönkål som är så nyttigt och fullt av näringsämnen, hur kan det vara skadligt för barn? Vi tar en ordentlig titt på maten som kan vara skadlig för barn.

Därför ska man undvika spenat till barn under ett år

Det beror på ämnet nitrat som finns naturligt i en del av våra grönsaker. Gröna bladgrönsaker som till exempel sallad, spenat, grönkål och ruccola innehåller nämligen mycket nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen. Nitrit kan i sin tur hindra transporten av syre i blodet hos små barn.

När barnet fyllt ett år kan man försiktigt introducera eller öka mängden av dessa gröna nyttobomber.

Överlag kan barn under ett år äta det mesta av den mat som övriga familjen äter. Utöver spenat och gröna blad finns det dock några fler livsmedel som helt bör undvikas eller begränsas det första året.

Annat mat som barn under ett år ska undvika

Dessa livsmedel är bra att undvika helt eller delvis tills barnet har fyllt ett år.

1. Salt
Att hålla igen på salt är bra både för barn och vuxna. Barn kan inte reglera saltbalansen i kroppen och det är därför bra att inte vänja barn vid salt mat.

2. Grön potatis
Grön eller skadad potatis. Det kan göra att barnet får besvär med magen. Dessutom bör du alltid skala potatis som ges till spädbarn, även färskpotatis.

3. Hårdstekt och rökt mat
Koka gärna kyckling eller fisk. Ta annars bort stekskorpan på panerat kött eller fisk eller skinnet på grillad kyckling.

4. Honung
Honung kan innehålla sporer av en bakterie som i spädbarnets tarm kan bilda ett gift.

5. Hela nötter, mandel, vindruvor och jordnötter
Kvävningsrisken gör dessa livsmedel farliga! Om du ändå vill ge det bör det vara mosat eller i mycket små bitar.

6. Vissa fiskar
En del fiskar innehåller miljögifter. Därför ska barn inte äta dem oftare än högst två till tre gånger per år, viss fisk inte oftare än en gång i veckan. Läs mer på Livsmedelsverket.

7. Opastöriserad mjölk
Opastöriserad mjölk och färskost gjord på opastöriserad mjölk

S8. Risdrycker och riskakor
Risdrycker och riskakor innehålla relativt mycket arsenik.

Källa: Livsmedelsverket, 1177

Foto: TT

Mer läsning för dig

"Barn blir hyperaktiva av socker" — 5 myter om barn och socker

Barn som äter veganskt blir kortare – enligt ny studie

Hungriga barn? 3 konkreta hacks till en god och enkel familjemiddag