Studie: Barn som använder handsprit får färre förkylningar

Barn som använder handsprit har färre förkylningar.

Är det bättre att använda handsprit än att tvätta händerna med tvål och vatten? Ja, enligt spanska forskare bakom en ny studie.

Förkylningssäsongen är här och på förskolorna runtom i landet snörvlas och hostas det för fullt. Många av virusen är förvisso luftburna, men genom att lära barn god handhygien kan man åtminstone öka chansen för att de slipper bli sjuka.

Men vad är egentligen bäst när det kommer till handtvättning? Bör man sprita händerna regelbundet eller går det lika bra med tvål och vatten? Åsikterna går isär – och därför bestämde sig en grupp spanska forskare för att reda ut frågan en gång för alla.

Tvål, handsprit eller vanliga rutiner

Forskarna observerade en grupp bestående av 911 barn under tre års ålder. Barnen kom från 24 olika förskolor i Almeria på Spaniens sydöstra kust och följdes under en period på åtta månader.

Deltagarna delades då in i tre grupper: en grupp barn fick använda tvål och vatten, den andra gruppen använde handsprit och den tredje, kontrollgruppen, fortsatte med sina vanliga handtvättningsvanor.

Handsprit minskade virusrisken

Under åttamånadersperioden drabbades barnen av sammanlagt 5 211 förkylningsvirus – det vill säga i snitt 0,7 förkylningar per barn och månad. Men barnen som tvättat sig med handsprit löpte en 21 procent lägre risk att insjukna jämfört med de som använde tvål och vatten. Allra flest vabbdagar hade barnen i kontrollgruppen, det vill säga de som fortsatt med sina vanliga vanor.

Handsprit tycks alltså vara snäppet bättre än tvål om du vill hålla barnen friska i höst. Och om inte annat kan du trösta dig med att även barnen i soliga Spanien blir sjuka var och varannan månad.

Psst! Du kan nyttja handspriten till fler saker än att bara desinficera händerna. Här listar Femina ytterligare 5 smarta sätt att använda handsprit.

Läs mer:

Slipp vinterkräksjukan – 5 enkla tips

Familjemedlem med corona – så lyder de nya restriktionerna