En del av

Studie: Därför ska små barn inte använda smartphones för tidigt

08 maj, 2017 
AvIda Gustafsson
För mycket skärmtid för små barn kan få konsekvenser för deras talutveckling, enligt en ny kanadensisk studie.
Annons
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

I den nya studien, där 900 barn mellan sex månader och två år deltog, upptäckte forskarna att det var mer troligt att barn som tillbringade mer tid vid en surfplatta eller en smartphone utvecklade sin talförmåga senare.

För varje halvtimme av skärmtid ökade risken för sen talutveckling med 49 procent.

Studien som genomförts av barnläkare i Kanada visar dock att skärmtiden inte påverkar barnens förmåga att kommunicera med gester, kroppsspråk eller andra sociala interaktioner. Men effekten på talet bör utredas vidare anser barnläkarna som presenterade sin studie på barnläkarföreningarnas årliga konferens i USA.

Små barn ska inte tillbringa tid framför en skärm

Den amerikanska barnläkarföreningens rekommendationer är att barn under 18 månader inte ska tillbringa tid framför en dator, surfplatta eller smartphone. Istället uppmuntras föräldrar att engagera sig i sina barn under denna viktiga tid för barnens utveckling. Andra studier visar att små barn inte har förmågan att förstå kopplingen mellan den tvådimensionella världen på skärmen och den tredimensionella världen runt dem.

– Även om de kan härma vad de ser på skärmen, kan de inte alltid överföra det till den riktiga världen och resten av deras liv, säger Jenny Radetsky, barnläkare och talesperson för den amerikanska barnläkarföreningen.

Källa: Time Magazine, Pediatric Academic Societies 2017

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons