En del av

Studie: Träning kan hjälpa mot förlossningsdepression

30 aug, 2017 
Mikaela Alex
Den som känner sig nedstämd efter förlossningen kan göra rätt i att prata med sin läkare om hur man bäst kan motionera. Det visar en brittisk studie, som även pekar på att träningen kan användas i förebyggande syfte.
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Det kanske inte är vad många nyblivna mammor vill höra – särskilt inte de som drabbats av nedstämdhet eller depression efter förlossningen.

Men att depression kan förebyggas av fysisk träning har vi vetat relativt länge.

Nu säger forskare att motion borde rekommenderas till alla kvinnor som drabbas av förlossningsdepression. Motion kanske också kan användas i förebyggande syfte, menar de.

Det var forskare vid University of Birmingham som analyserade data från 13 tidigare studier, med 1734 kvinnor inblandade. De kunde utifrån datan se att träning, oavsett om det var i grupp eller individuellt, hade en positiv inverkan på just förlossningsdepression.

“I Storbritannien är de kliniska rekommendationerna terapi och antidepressiv medicin mot förlossningsdepression. Dock är de nyblivna mammorna ofta motvilliga till att äta antidepressiva, och tillgängligheten för terapi är begränsad”, skriver studieförfattarna.

Annons

Istället för terapi

De anser att träning skulle kunna vara ett billigt alternativ till terapi och mediciner, något som även borde rekommenderas preventivt för alla nyförlösta kvinnor.

Andra studier visar också att många nyblivna mödrar drar sig för att söka hjälp om de upplever negativa känslor och tankar, för att det finns ett stigma kring ämnet. Man vill inte känna sig som en dålig mamma, och därför förtrycker många känslorna och bär dem i hemlighet.

Judy Shakespeare, talesperson för perinatal mental hälsa vid Royal College of GP, ligger bakom en studie på ämnet: “Vi vet att det krävs oerhört mycket mod för kvinnor att söka hjälp, därför är det väldigt viktigt att de som gör det tas på allvar och inte bara får höra att “det är normalt att känna så”. De måste få känna sig trygga och säkra för att prata om sina känslor med hälsovården”, säger hon.

Källa: Telegraph Foto: IBL

Annons