En del av

Experten: Lösningen när barnet inte vill sitta still vid matbordet

19 aug, 2022 
Hannah Bergroth
när barnet inte vill sitta still
Samma sak varje dag. Precis när ni har satt er och ska äta middag får mini myror i brallorna. Svårt att sitta, vill inte äta – ja, argumenten är många. Kanske det här är något att testa nästa gång?
Annons

Så där... Det var den arbetsdagen. Hämtningen av barnen är gjord och nu är det dags att sätta igång med maten. Som vanligt är barnen småtrötta och en stund i soffan med några äppelbitar som snacks brukar funka för de allra mesta.

Hittills har allt gått bra och snart är det middag. Man tänker ofta på stunden kring middagsbordet som viktig, eftersom det är då familjen samlas och kan prata om dagen som varit.

Men... Så fort maten är upplagd och alla har satt sig till bords är det något som händer med barnens små kroppar. Någon behöver gå på toaletten, en annan ska hämta en leksak (”hallå, min nalle behöver också middag!”) och en tredje behöver stänga av tv:n som fortfarande står på. Den där lugna, mysiga middagen har snabbt bytts ut mot ett mindre kaos.

Se också: 7 saker alla föräldrar borde säga till sina barn

7 saker alla föräldrar borde säga till sina barnBrand logo
7 saker alla föräldrar borde säga till sina barn

Experten: Så undviker du kaos kring middagsbordet

Sara Ask är legitimerad dietist, föreläser ofta om mat, barn och hälsa samt har skrivit många kokböcker. Nu är Sara aktuell med en ny bok, Hej hej vardagsmat, som hon skrivit tillsammans med författaren Lisa Bjärbo och vår omtyckta bloggare och profil Louise Edlund Winblad.

Sara Ask
Sara Ask. Foto: Ulrika Pousette

Som dietist har Sara lång erfarenhet när det gäller att få barn att äta. Hennes råd till föräldrar som blir stressade och riktigt less på kaosiga middagar är att man ska försöka tänka på att det inte alltid kommer vara så här. Att allt är en fas och går om.

Annons

Men i stundens hetta är det svårt att hålla sig lugn. Mutor och hot brukar ofta vara det som man tar till när tålamodet är slut. Sara menar att just det är bra att undvika. Oftast leder det ingenstans och kan istället ge motsatt effekt.

Vad kan man som förälder göra när det blir kaos kring middagen?

– Mitt råd är att man själv ska sitta kvar och visa att det är nu middagen pågår. Det är jättebra om man kan låta bli att springa efter med mat eftersom barnen då kan börja tro att det är er gemensamma lilla matrutin, säger Sara.

Andra saker du kan göra är försöka fånga barnens uppmärksamhet. Sara menar att allt prat som handlar om saker barnen tycker är intressant och roligt gör så att barnen fokuserar på att stanna kvar vid maten istället för att börja vandra runt.

Få barn att sitta still vid middagen – gör så här

För en småbarnsfamilj är det mer en regel än undantag att middagarna ser ut så här. Sara menar att det faktiskt finns små saker som man kan göra så att de undviks.

Annons

– Är barnen tillräckligt hungriga och finns det andra vid bordet som också ska äta brukar barnen också göra det. Ett annat tips är att servera mat som är komponerad på ett sätt så det är lätt för barnen att ta något de är bekanta med, och kan äta sig mätta på.

– Jag brukar också ge som råd att låta barnen själva ta för sig av maten. Att passa på att prata om sådana saker som barnen tycker är roligt och även lyssna ger också dem ro att sitta still.

En annan viktig aspekt är att man ibland som förälder faktiskt behöver försöka blunda för det som pågår runtomkring. Att fokusera mer på sin egen mat än vad barnet gör kan ibland vara lösningen.

– Ja! Var lite ego och försök njuta av det du själv har framför dig, avslutar Sara.

Foto: TT, Ulrika Pousette

Annons