En del av

Namnen vi älskar i Vi på Saltkråkan

18 okt, 2022 
Lovisa Svedlund
Vi på saltkråkan karaktärer
Vi på Saltkråkan har en speciell plats i många svenskars hjärta. Men hade du tänkt på innan hur Astrid Lindgren gett karaktärerna extra geniala förnamn? Som inspiration till stundande bebisnamn – eller bara för att du älskar serien – här är namnen vi älskar extra mycket i skärgårdsdramat.
Annons

Melker som ständigt blir lurad av sina barn, Tjorven som ber till Gud om mer tårta och alltid så pigga Teddy och Freddy, redo med en nygrillad, nyfångad fisk vid varje givet tillfälle.

Kanske går det inte att nog bre på när det kommer till svenskarnas kärlek till författaren Astrid Lindgren. Tv-serien Vi på Saltkråkan är inget undantag.

Se också: Så ser skådespelarna i Vi på Saltkråkan ut idag

Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dagBrand logo
Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag

Även om serien kanske har ett och annat att önska ur jämställdhetsperspektiv på 2020-talet, kan vi inte låta bli att fortsätta visa den för våra barn. Och vi ska faktiskt vara lite extra tacksamma för att det går att se den i fin kvalitet än idag, snart 60 år efter att den visades första gången. Trots att den enda kanalen i Sverige vid den här tiden visade sitt innehåll i svartvitt, spelades Vi på Saltkråkan in i färg.

Annons

Fina namnen i Vi på Saltkråkan

Berättelsen om familjerna Grankvist och Melkersson visades i svensk tv första gången 1964. Efter succén med serien (som faktiskt inte hade någon Lindgren-förlaga i bokform) spelades ytterligare fyra biofilmer in med samma karaktärer.

Är du ett Lindgren-fan av rang har du kanske också tänkt på hur genialt författaren namnger sina karaktärer? Berättelsen om Saltkråkan följer givetvis samma regel!

Här hittar vi namn som känns helt rätt att ge en nyfödd knodd än idag. Ja, det kanske rentav är på ön Saltkråkan du hittar namnet till ditt framtida barn?

14 karaktärer med underbara namn i Saltkråkan

Här är namnen och karaktärerna vi älskar lite extra mycket i Saltkråkan:

Tjorven Grankvist

Tjorven intar givetvis förstaplatsen i namnkreativitet! Tjorven är ett smeknamn, och vår favorit i huvudrollen bär egentligen namnet Maria. Liksom själva skådespelserskan – Tjorven spelades av lilla Maria Johansson.

Annons

Teddy och Freddy Grankvist

Två underbara förnamn som klingar härligt nostalgiskt. Namnen är smeknamn för karaktärernas riktiga namn: Teodora och Fredrika. Systrarna spelas av Lillemor Österlund och Bitte Ulvskog.

Teddy och Freddy

Stina

Stina är dotter till en kallskänka som bor i stan men tillbringar sommaren på Saltkråkan tillsammans med sin morfar. På Saltkråkan blir hon god vän med Pelle och Tjorven. Lilla Stina spelades av Kristina Jämtmark.

Stina

Märta och Nisse Grankvist

Tjorvens mamma bär det fina namnet Märta. Tillsammans med sin man Nisse driver de den lokala handelsboden. De spelades av Eva Stiberg och Bengt Eklund.

Annons
Märta Grankvist

Söderman

Söderman är morfar till Stina och bor året om på Saltkråkan. I äkta skärgårdsanda får vi lära känna fiskargubben bara vid sitt efternamn. Karaktären spelades av Siegfried Fischer som faktiskt föddes så tidigt som 1894 och gick bort på 70-talet. När han spelade Söderman hade han redan en lång skådespelarkarriär bakom sig.

Malin Melkersson

Storasyster Malin i familjen Melkersson bär också ett namn som i många generationer varit på topplistorna över flicknamn i Sverige. Malin spelades av Louise Edlind.

Krister

Malin gifter sig i den senare filmerna med karaktären Peter Malm, men i tv-serien blir hon också uppvaktad av ynglingen Krister som hon träffat på en studentskiva i stan. Karaktären spelas av Lars-Göran Carlsson.

Annons
Malin och Krister

Skrållan Malm

När Malin och Peter funnit varandra senare i historien får de en dotter med det underbara namnet Skrållan. En av lilla Skrållans främsta egenskaper är att hon ofta är försvunnen och behöver hittas. Skrållan spelades av Kajsa Dandenell.

Skrållan

Johan och Niklas Melkersson

Skrållans morbröder Johan och Niklas bär också två riktigt klassiska pojknamn. I tv-serien kallas de just vid sina förnamn och har inte fått några smeknamn, som många andra karaktärer. Bröderna spelas av Björn Söderbäck och Urban Strand.

Annons
Johan Niklas

Melker Melkersson

Melker Melkersson har blivit hela Sveriges vimsiga pappa. Inte bara är han en framstående karaktär i Vi på Saltkråkan, han ger också efternamn åt hela familjen Melkersson! Melker spelades av Torsten Lilliecrona.

Melker

Båtsman

Sist men inte minst bär såklart även hunden ett genialt namn i Lindgren-berättelsen: Båtsman! En fun fact är att Sankt bernhardhunden hette Caesar i verkligheten.

Båtsman

Foto: TT, SVT

Annons