En del av

Välja färg till barn- och tonårsrummet? 3 knep från färgexperten

03 jan, 2023 
Lovisa Svedlund
Sara Garanty
Foto: Anna Mårtensson, TT/Shutterstock
Lugnt och harmoniskt eller färgstarkt och kreativt. Alla har vi utrymmen hemma där barnen trivs extra bra! Men hur ska man tänka när man skapar dem?
Färgexperten Sara Garanty tipsar om tre spännande färg-sanningar att utgå från när du gör iordning barnens rum och krypin.
Annons

Färger i hemmet påverkar oss mer än många tror – och inflytandet som olika kulörer har på vårt mående gäller både barn och vuxna, förklarar Sara Garanty som är inredningsdesigner med specialisering på färg och färgspyskologi.

När det är dags att sätta färg i rummet eller utrymmen hemma där våra barn hänger, kan vi därmed påverka hur våra barn kommer trivas på just på den här lilla ytan!

Se också: 5 färgtrender 2023

Se 5 stora färgtrender 2023Brand logo
Se 5 stora färgtrender 2023

För i själva verket kan färg på väggarna i förlängningen påverka hur kroppen mår, både psykiskt och fysiskt förklarar färgexperten:

– Om vi blir medvetna om vilken egenskap eller essens varje färg ger ifrån sig, blir det lättare att förstå vilka färger vi kan omge oss med för att uppnå önskade resultat eller sinnesstämningar. När ljus kommer in i våra ögon, utlöser det frisättningen av kemisk sändare, vilket initierar elektriska meddelanden som överförs till hjärnan och så småningom hypotalamus, förklarar Sara Garanty.

Sara Garanty
Sara Garanty är inredningsdesigner med specialisering på färg och kulörer. Foto: Anna Mårtensson

Hypotalamus, tillsammans med hypofysen styr ämnesomsättning, kroppstemperatur, vattenreglering, sömn och det autonoma nervsystemet hos barn och vuxna, förklarar hon.

Annons

– Vad det betyder är att färg inte bara en visuell stimulans. Färg skapar fysiologiska förändringar inom oss. I psykologiska termer ger det en "känslomässig upplevelse". Grönt skapar till exempel lugn och orange får oss att bli kreativa.

Välja färg till barnrummet – 3 knep

Långt ifrån alla barn har ett eget rum – men det går såklart att använda fiffiga teorier om färg ändå! Fundera på var ditt barn brukar leka oftast, och använd en färg som gör att barnet mår bra just där. Eller kanske kan du använda dig av lugnande kulörer där ditt barn brukar sova.

Sara Garanty förklarar att ingen enskild färgteori kommer att passa för alla barn eller tonåringar. Därför, tipsar hon, är det bra att fundera över fler parametrar och vad just ditt barn eller din tonåring skulle må bra av i sin hemmamiljö.

Här listar hon tre sätt att tänka!

1. Färgernas basegenskaper – enligt psykologi och forskning

Det första sättet att tänka utgår från hur hjärnan uppfattar olika färger enligt psykologi och forskning. Fundera över vilka aktiviteter ditt barn vill göra på det specifika utrymmet efter dessa färgegenskaper:

Annons
  • Grönt – ger lugn
  • Rött – ger energi
  • Gult - ökar självförtroende och kan hjälpa självkänslan
  • Orange - uppmuntrar sociala sidor och ökar kreativiteten
  • Lila - hjälper oss att drömma och tänka utanför boxen
  • Indigo/mörkblått – hjälper oss att blicka innåt och ger bra sömn
  • Ljusblått hjälper oss att fokusera och koncentrera oss

TIPS! Du måste inte nödvändigtvis använda de skrikiga och mättade varianterna av färgerna. En väggkulör som är ljus och drar åt det gröna kommer ge oss lugn, likaså kommer en ljus kulört med orangea undertoner uppmuntra kreativitet, förklarar Sara Garanty.

Toner av blått i barnrummet
Blå toner hjälper barns sömn och koncentration. Foto: Shutterstock/TT
Grönt barnrum tonårsrum
Gröna toner ger lugn och ro. Foto: Shutterstock/TT
Rödrosa barnrum
Röda och orangea toner främjar barns energi och kreativitet. Foto: Shutterstock/TT
Grönt barnrum
Tänk på att du kan välja olika ljusa och mörka nyanser med inslaget av en viss kulör, för att göra intrycket mer eller mindre "skrikigt". Foto: TT/Shutterstock

2. Om ditt barn är extrovert eller introvert

Du kan också välja att använda färger efter vilka behov just ditt barn har. Prata med ditt barn eller tonåring om vilka sidor och vilken energi hon eller han tycker sig ha – och om utrymmet hemma behöver förstärka eller balansera upp de här egentskaperna.

Annons

– Generellt om du till exempel har ett överaktivt eller extrovert barn, kan det vara bra att tillsätta mera lugna toner som grönt/blått för att hjälpa barnet att komma till lugn och ro, säger Sara Garanty och fortsätter:

– Har du ett barn som är introvert och inte vågar ta för sig kan det vara bra att tillsätta mera rött, orange och gula toner.

3. Färger som passar sinnesstämningen för olika åldrar

Ett tredje sätt att tänka är att utgå från vilket stadium i livet ditt barn eller din tonåring är i, säger hon.

– Rött och orange är bra färger för barn mellan 0-14 år, det ger energi och tillsätter kreativitet. När dina barn kommer upp i tonåren kan det exempelvis vara bättre att använda mer gult i rummet, eftersom det här är en tid då barnen hittar sin egen identitet och självkänsla i vår värld.

Inreda ett barnrum som håller över tid – så kan du tänka

En mer neutral bas på väggarna kan vara en bra utgångspunkt. När barn får välja själva, väljer ofta de mest "skrikiga" tonerna och dessa kan man ha på kuddar, leksaker till exempel. Men att förslagsvis ha en lite lugnare blå, grön, rosa, gul nyans på väggen kan göra att rummet "håller längre".
Källa: Sara Garanty, färgexpert och inredningsdesigner

Annons