En del av

10 vanliga frågor om barns utveckling 6-12 månader

03 maj, 2021 
Redaktionen Motherhood
Sofie Guldbrand svarar på vanliga frågor om barns utveckling 6-12 månader
En unge, 100 frågor – och lika många svar. Vi bad Sveriges vassaste experter svara på de allra vanligaste googlingarna om barn och graviditet. Här svarar barnsjuksköterskan Sofie Guldbrand på 10 vanliga frågor om barnets utveckling andra halvåret.
Annons
Se när BVC-sköterskan Sofie Guldbrand svarar på frågor om bebisens första tid, 6-12 månaderBrand logo
Se när BVC-sköterskan Sofie Guldbrand svarar på frågor om bebisens första tid, 6-12 månader

Efter ett halvår med bebis i livet börjar en hel del föräldrar känna sig varma i kläderna. Då har sex månader av att lära känna det nya livet och den nya minimänniskan passerat och många frågor börjar få svar helt naturligt. Trots det återstår en drös med frågor som rör barns utveckling nu: sömn, mat och mycket där till.

För att reda ut svaren på de vanligaste googlingarna om barns utveckling från 6 till 12 månader tog vi hjälp av barnsjuksköterskan Sofie Guldbrand. Varsågod!

När kryper en bebis?

– En del barn kryper aldrig, men de som gör det gör det ofta runt åtta månader. Ibland senare, ibland tidigare.

När kan en bebis sitta i en barnstol?

– I en barnstol har barnet stöd, så runt sex månader brukar det gå bra. Ger man barnet extra stöd, med till exempel en lite handduk runt midjan, kan det gå ännu tidigare. Det handlar om att man behöver titta på hur stabilt barnet verkar vara.

Annons

När kan en bebis sitta?

– Utan stöd brukar det vara runt åtta månader.

När kan en bebis vända sig om?

– Det beror på hur de balanserar sin kropp, det vill säga huvud, armar och ben. Att i ryggläge kunna föra ihop och isär och till slut börja vända runt. Det sker vid runt fyra till sex månader.

När börjar en bebis gå?

– Många bebisar tar sina första kliv runt sin ettårsdag. Vissa barn börjar dock gå tidigare än så och det är inget konstigt om det sker vid ett och ett halvt år heller.

När lär sig barn vinka?

– Just vinka är ingenting vi testar påg BVC, men vid tio månader testar vi att klappa händer och klappa klossar och det berör samma utvecklingsdel. Vinka är också en social grej så om man vinkar mycket hemma så lär barnet sig det. En del bebisar kan inte vinka men kan skicka en slängpuss istället, så i grund och botten handlar det snarare om vad man har tränat hemma.

När börjar en bebis jollra?

– Jollra för mig är allt från bara ljud till ljudande. De första sociala ljuden kommer redan vid två månader, att barnet svarar med “o” eller “u” när föräldern pratar. Men vid ett halvår blir det lite mer sjungande ljud. Vid åtta månader är det mer vokaler och konsonanter som sjunger mer.

Annons

Hur mycket stimulans behöver en bebis?

– För 50-100 år sedan så trodde man inte att spädbarn kunde känna smärta eller behövde så mycket stimulans. I dag vet vi att barnet har stimulansbehov direkt från födseln. Man behöver direkt prata med sin bebis, titta på hen, sjunga för hen. Det gör stor skillnad om man har läst för sitt barn tio minuter om dagen från nyfödd upp till tonåren jämför med om man inte ha gjort det. Det skiljer tusentals ord i ordförrådet hos en 17-åring som blivit läst för dagligen eller inte. Kommunikationen är också viktig för att få ett fint samspel med sitt barn, är man nyfiken så ser man även barnets behov. Titta dem i ögonen, fånga deras blick och deras leenden. Att få det samspelet med sitt nyfödda barn gör att man får en förståelse.

Hur känslig är en bebis fontanell?

– Det är inte farligt att känna på fontanellen utan att trycka hårt. Har ett barn skadat sig, särskilt första halvåret, ska man alltid undersökas akut av en barnläkare. Äldre barn som är över ett halvår och har fått en liten smäll men i övrigt är pigga, vakna, glada och ”som vanligt” är det ingen fara med fontanellen. Så att ta på huvudet är ingen fara, men ramlar bebisen och får en skada kan man behöva söka vård.

När börjar en bebis andas genom munnen?

– Första halvåret andas barnet helt genom näsan, vilket gör det klurigt när små bebisar är förkylda. Då kan man nämligen behöva hjälpa dem genom att spruta in lite bröstmjölk eller koksalt i näsan. Men efter ett halvår brukar de lära sig att andas genom munnen, vilket är ungefär samtidigt som de börjar äta mat.

Psst! Är du nyfiken på fler frågor – och svar?

Här hittar du nio andra supervassa experter som ger oss svar på olika teman – från graviditet till första tiden med barn.

Nyfiken på att lära dig mer? Här är Sofies tips på vidareläsning!

Annons