En del av

12 minuter efter att Tim hade fötts stannade hans hjärta

04 nov, 2020 
Sandra Hiort
Caroline, Peter och Tim i Sofias änglar
Familjen skulle bli komplett. Caroline och Peter skulle få sitt första gemensamma barn och deras söner från tidigare förhållanden skulle få ett syskon. Men Tim föddes med allvarligt hjärtfel. I Sofias änglar berättar paret om kampen.
Annons

De ville bo på landet, det var deras dröm. Så när Caroline och Peter blev gravida med sitt första gemensamma barn köpte de ett sommarhus som de skulle göra om till permanentboende.

Bland annat skulle de göra i ordning var sitt sovrum till pojkarna de hade med sig från tidigare förhållanden, Hampuz och Eddie, berättar de i Sofias änglar, i avsnittet Familjen i svår sorg efter sonens hjärtfel, kanal 5.

Hjärtat stannade efter 12 minuter

Så i november 2018 kom Tim, med planerat kejsarsnitt. Men när Tim var bara 12 minuter gammal stannade hans hjärta. Läkarna tog snabbt med sig honom för att påbörja hjärt- och lungräddning.

– Efter 50 minuter kommer en sköterska fram till oss, och vi sitter där och jag har brutit ihop för längesen, vet inte var jag ska ta vägen, berättar Peter.

Caroline fortsätter:

– Så får vi besked om att nu slår hjärtat.

Läkarna kunde inte förklara vad som hänt

Läkarna gör många olika undersökningar men kan inte riktigt förklara vad som egentligen har hänt med Tim. Familjen får till slut åka hem från sjukhuset. Lättade över att det gått bra, men oroliga.

Annons

– Vi kämpade på här hemma, säger Caroline i programmet, och berättar att de i början turades om att vara vakna på nätterna.

– Ingen vågade sova ifall det skulle hända något igen.

"Man kunde inte förutse förloppet"

Caroline och Peter med sonen Tim i Sofias änglar
Peter och Caroline fick åka hem med sonen Tim, utan diagnos. Foto: Ur Sofias änglar

Men det hände något igen. Tim fick ytterligare ett par andningsuppehåll och familjen tillbringar allt mer tid på sjukhuset. Läkarna fortsätter ta prover på Tim.

Till slut får de reda på att det är ett genetiskt hjärtfel som Tim lider av. Ett väldigt, väldigt ovanlig sådant.

– Man kunde inte förutse förloppet. Vissa kan behandlas med medicinering medans vissa kanske måste byta hjärta, säger Caroline.

Så en dag när de är hemma blir Tim helt stel och skriker.

– Han vart som gråblek, och blå om läpparna. Då förstod jag att det var hjärtat, berättar Caroline.

Annons

Tims hjärta slutar slå igen

Tim flygs med ambulanshelikopter till Göteborg för akut operation.

– Tim hinner inte mer än in till operationsbordet så slutar hans hjärta att slå, berättar Peter och förklarar att läkarna sedan måste koppla Tim till en maskin som syresätter och cirkulerar blodet.

Enda chansen för att han ska kunna kopplas ur maskinen igen är att han får ett nytt hjärta. I väntan på det kämpar Tim för sitt liv.

– Man går ju fullständigt sönder. Man förstår ju inte hur man ska fortsätta andas, man bara gör det. Det är svårt att beskriva den där panikångesten och känslan över att han kanske dör, säger Caroline.

Hade inte klarat en transplantation

Efter en kamp på fyra månader drabbas Tim av massiva hjärnblödningar och det finns inte mer att göra.

– Skadorna var så omfattande så han hade inte klarat en transplantation. Så han fick ta sitt sista andetag. Sen så fick vi åka hem utan honom, säger Caroline.

Tim gick bort, bara 14 månader gammal. Caroline beskriver det som att glädjen i huset försvann och livet är tungt för alla i familjen när Sofias änglar kommer för att hjälpa till fyra månader senare.

Familjen får hjälp med huset för att kunna fokusera på att läka tillsammans. Sofias änglar sänds på kanal 5 och Dplay.

Foto: Hämtade ur programmet

Annons