En del av

17 saker att säga som stärker självkänslan hos ditt barn

08 jan, 2021 
Lovisa Svedlund
mamma barn säng
Boosta självkänslan hos ditt barn! Här är 17 fina fraser som kan få din lilla knodd att växa och tro på sig själv.
Annons
TV: 7 tecken på att du har en tvååring hemmaBrand logo
TV: 7 tecken på att du har en tvååring hemma

Att vårt barn känner sig starkt och tycker om sig själv är drömmen för alla föräldrar. Men ibland är det lätt att fastna i samma peppande fraser för att berömma och uppmuntra.

Testa att göra något nytt för att stärka ditt barns självkänsla. Eller hitta en liten variation i vad du faktiskt säger till ditt barn – det kan göra stor skillnad för självkänslan och självförtroendet.

Dags för ditt barn att verkligen blomstra! Här är 17 riktigt stärkande och peppande saker du kan säga till ditt barn för att öka hans eller hennes kärlek till sig själv.

17 fraser som får ditt barns självkänsla att växa

1. "Du klarar det"

Visa dina barn att du vet om att de har förmågorna och kunskapen som krävs – och din tro på dem. Det ger dem en boost att våga testa nya saker.

Annons

2. "Jag tror på dig"

Visa att du tror på ditt barns förmåga! När du öppet säger att du tror på dem, inspirerar det dem att känna samma sak om sig själva.

3. "Du kan göra svåra saker"

Ibland känns det som att hindren är omöjliga att ta sig över. Den här frasen säger precis som det är då: du ser att barnet anstränger sig och att barnet klarar av saker.

4. "Hur gjorde du det?"

Ställ frågor. När du ser att din barn klarar av något svårt kan det öka barnets självkänsla om han eller hon får förklara hur det faktiskt gick till. Och hur kan barnet göra för att lyckas igen? Fråga!

5. "Försök ditt bästa"

Vi kommer aldrig vara bäst på allt. Lika bra att lära sig tidigt. Däremot kan vi göra så gott vi kan!

6. "Hur kan jag hjälpa dig?"

Erbjud hjälp när ditt barn fastnat i något, men be dem sätta ord på vad de önskar hjälp med. På så sätt känner barnet att han eller hon klarat en del av uppgiften själv.

7. "Låt oss försöka tillsammans"

Annons

Vissa saker klarar man själv – men ibland behöver man hjälp. Visa dina barn att de vet att du ger dem hjälp när de behöver det.

8. "Vill du prova en galen grej?"

Testa att ge dina barn en utmaning som de kanske tycker känns svårare än vad de faktiskt klarar av, även om det låter galet. Det ger dem möjlighet att överaska sig själva och växa. Gick det dåligt? Ingen fara, helt okej!

9. "Ibland gör vi fel, och det är så vi lär oss"

Hjälp ditt barn att börja tänka på hur vi växer som personer och förändras genom att ibland våga ta risker. Med varje ny utmaning kan också självkänslan öka, även om vi inte alltid lyckades hela vägen. Barnet vågade och det är det viktiga!

10. "Jag vet att det är svårt men jag har sett dig göra det innan"

Saker kan verka överväldigande att göra för barn så ge dem bevis på att de klarat av det innan. Det höjer känslan av att de kommer lyckas nu och fler gånger i framtiden.

Annons

11. "Du är bra nog precis som du är"

Resultatet spelar ingen roll – barn behöver höra att de duger hur det än går med deras prestationer.

12. "Du gör mig stolt"

Enkelt och sant – detta går inte att säga för många gånger till våra barn.

13. "Hur det än gå så älskar jag dig"

Villkorslös kärlek hjälper barn att bli trygga, så enkelt är det.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

14. "Det låter otroligt, kan du berätta mer?"

Gå ett steg längre än att bara lägga märket till barnets ansträngning, genom att be dem utveckla hur de gjorde eller upplevde något. Njut av stoltheten i rösten när de förklarar.

15. "Ibland verkar nya saker otäcka men det kan vara spännande"

Det är helt naturligt att små barn tyr sig till personer eller miljöer som är bekanta sen innan. Men om vi kan lyfta fram hur spännande och glädjefyllda nya saker kan vara, så uppmuntrar vi också barnet att gå utanför sin comfort zone.

16. "Jag undrar vad som händer om..."

Hjälp till att väcka nyfikenhet hos ditt barn. Det hjälper ditt barnet att våga testa nya sätt att tänka och väcker undran över vilka möjligheter som finns där ute.

17. "Det var modigt"

Ibland är det bra om vi säger saker vi lägger märket till högt. När du säger att du märker att ditt barn är modigt kommer barnet också själv att upptäcka det.

Se också: Barnpsykologen Hanna Fischer svarar på frågor om bebisens sömnBrand logo
Se också: Barnpsykologen Hanna Fischer svarar på frågor om bebisens sömn
Annons