En del av
Artikeln innehåller reklamlänkar

Shoppingguide – 5 saker som underlättar din och bebisens sömn

04 jan, 2021 
Johanna Bengtsson
saker för bebisens sömn
När en ny liten solstråle kommer till världen kretsar den första tiden mycket kring sömn. Om bebisen sover gott, får ofta föräldrarna automatiskt bättre sömn. Här är några tips och saker som underlättar sömnen för er båda.
Annons
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tipsBrand logo
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips

Hur man väljer att låta den lilla bebisen sova den första tiden är väldigt individuellt. Hen kan ligga i egen säng i ert rum eller samsova med er, men då gärna i ett babynest för säkerhetens skull.

Fundera på hur ni skulle vilja ha det, om ni skulle önska. Sen vet man ju tyvärr aldrig hur det blir med en liten bebis. Man kan få ett barn som sover bäst helt själv från början, eller ett som inte kan sova om du lägger ner hen någonstans utan bara vill somna på dig.

Här har vi samlat ett gäng saker som underlättar för både ditt och barnets sömn under den första tiden. Självklart behöver du inte köpa allt, men det kan vara skönt att införskaffa några av sakerna efterhand som du märker hur ditt barn vill sova.

1. Spjälsäng

Många använder en spjälsäng som de ställer bredvid eller vid fotändan av sin egen säng. Det finns varianter där man kan ta bort en sida på barnets säng och koppla ihop den med den stora sängen, så att de sitter ihop men bebisen har en egen del, en så kallad bedside crib.

Vit spjälsäng 0-3 år

Vit spjälsäng 0-3 år Carena

Denna stilrena spjälsäng med namnet Dalarö är designad av svenska märket Carena. Sängen går att formas om till att passa både en nyfödd, som treåring. Lär mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

Tips vid bäddning!

När man bäddar sängen är det viktigt att man tänker säkerhet och mysighet. Bädda med en skön madrass, ett spjälsängslakan och ett tunt täcke eller filt. Bebisen behöver ingen kudde den första tiden (enligt nya rekommendationer från Socialstyrelsen) och det är viktigt att hen inte blir för varm under natten.

Det bör också finnas ett spjälskydd längs kanterna så att inte armar eller ben fastnar mellan spjälorna. Man kan lägga lite gosedjur eller liknande i hörnorna för att göra det mysigt, men man ska vara försiktig med rörliga föremål när barnet börjar greppa saker. Sängen är väldigt stor i början så många använder ett babynest i sängen för att göra det lite trängre och mysigare för barnet.

Prickigt spjälsängskydd

prickigt spjälsängskydd

Spjälskydd i ekologiskt bomull med gulligt mönster med prickar. Skyddet har små band för att kunna knytas fast i spjälsäng med spjälor. Köp det här. (reklamlänk)

Annons

2. Babynest

Ett babynest är som en liten, trång sovplats som många barn tycker om att sova i den första tiden. Med tanke på hur varmt och trångt bebisen har vistats den senaste tiden kan det spä på en känsla av osäkerhet och otrygghet när man ligger helt själv i ett svalt rum utan att kroppen känner några trygga väggar.

Ett babynest kan man dra ihop så att den omsluter bebisen under det första halvåret och det blir en trygg plats som också doftar igenkännande var hen än sover. Man kan använda babynestet i spjälsängen, i er säng, i vagnen, på soffan och var som helst där hen ska sova och man vet att hen är trygg där.

Fint gult babynest

gult babynest

Din lilla skatt kommer att sova gott i det här fina babynestet från Buddy & Hope. Finns i flera färger. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

3. Bärsjal

Vill man ha sitt barn nära kan man med fördel använda en bärsjal. Ibland har man inget val utan får ett barn som kräver stor närhet och trygghet och då kan det vara skönt att hitta ett sätt att ge närhet samtidigt som man får två händer fria.

En bärsjal knyter man runt sig själv och barnet sitter säkert och tryggt, första tiden på magen och sedan även på ryggen om man vill. Det finns en rad märken och material på marknaden. Vi rekommenderar att börja med en enklare variant i trikå i början och sedan byta upp till starkare material i takt med att bebisen växer och blir tyngre.

Svart stilren bärsjal

svart bärsjal

En enkel bärsjal i slitstarkt material och andande tyg som är mjukt och skonsamt mot bebisens hud. Bärsjalen från Ergobaby finns att köpa här. (reklamlänk)

Annons

4. Babyvakt

Många föräldrar använder en babyvakt för att ha koll på barnet när man inte är i samma rum. Man placerar en enhet vid barnet och tar med sig den andra enheten. När bebisen gråter hör du det i din enhet, om du är orolig för att inte höra det annars.

Det finns flera modeller med olika pris och funktion på marknaden. De har olika räckvidd, en del finns med kamerafunktion så att man kan se på sitt barn när hen sover, några kan man prata med barnet så hen blir lugn och så vidare.

Babymonitor med kamera

babyvakt kamera owlet

Det finns massor av olika babyvakter, denna kommer från Owlet och är i mellanprisklass. Här kan du se och höra babyn samt se så att den sover i en lagom temperatur. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

5. Andningslarm

Om du är orolig för plötslig spädbarnsdöd och har svårt att slappna av eller sova själv när barnet sover så kan ett andningslarm vara ett alternativ. Andningslarm är en ganska ny produkt på marknaden som varnar när barnet gör andningsuppehåll.

Förr var det något prematurbebisar fick med sig hem, men idag är det något fler och fler föräldrar har börjat köpa själva. Se till att larmet du köper är en utvärderad, testad och säker produkt och att ni vet vad ni ska göra om larmet skulle gå mitt i natten.

Smart andningslarm

andningslarm snuza

Pico rörelselarm från Snuza fästs i barnets blöja och övervakar andningsrörelser. Kopplas upp med förälderns telefon. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Foto: TT

Annons