En del av

7 förrätter som passar till barn på nyårsafton och andra högtider

11 nov, 2020 
Lovisa Svedlund
Förrätt barn nyår
Till barnen vill man gärna fixa en rolig och god förrätt på nyårsafton, midsommar, påsk och andra högtider. Så vad gör man istället för toast skagen eller andra vuxensmakande godsaker? Vi listar några enkla recept på barnvänliga förrätter.
Annons
Julia Tuvesson tipsar om grön matlagningBrand logo
Julia Tuvesson tipsar om grön matlagning

Vad kan barnen få till förrätt på nyårsafton och andra högtider? Det finns några kvällar om året när man vill att maten ska vara lite extra festlig. Men barn äter ju som bekant inte alltid kapris, räkor eller paté.

Men det går att göra en förrätt som är både festlig och barnvänlig till högtider som nyår. Här listar vi några goda recept.

Förrätt till barn på nyår

Testa att skära grönsaker roligt, blanda rena smaker eller göra något som man får äta med händerna. Här är sju förrätter som många barn kan tycka om.

1. Fruktspett

grönsalsspett barn nyår
Foto: Taste.com.au

Stansa ut frukt och grönsaker med formar eller skär i roliga former och trä på spett. Enkelt och gott!

Annons

2. Minipaj

förrätt till barn på nyår
Foto: Taste.com.au

Minipaj kan man göra till exempel i muffinsplåt, pappersformar för muffins eller små porslinsformar. Fyll med mild ost och spenat eller någon annan god grönsak. Kommer definitivt gå hem hos barnen!

3. Barnrullar

förrätt till barn på nyår
Foto: Tasteline

Snittar kan man göra flera enkla och barnvänliga varianter på för att skapa en riktigt smaskig förrätt till banen. Skinka och ost, mjukost, bara smör, eller gräddade i ugnen så att osten smälter – bara att använda fantasin.

Annons

Här finns exempel på ett recept.

4. Minipizza

förrätt till barn på nyår, minipizza.
Foto: TT

På temat bröd brukar även pizza gå hem hos de små. Vill du göra det lite extra festligt kan du trycka ut minidegar på plåtar och fylla med valfria barnvänliga pålägg.

5. Ansiktsmackor

förrätt till barn på nyår, rolig smörgås
Foto: Taste.com.au

Ser förrätten rolig ut kanske den slinker ner lite enklare för barnen på festen? Här har man gjort roliga former av goda smörgåspålägg. Ljust rostat bröd i botten så blir du poppis hos barnen.

Annons

6. Våffla med valfritt pålägg

förrätt till barn på nyår, våffla
Foto: TT

Våffla med delikata pålägg är faktiskt en förrätt man gör även till vuxna ibland. Låt barnen smaska på våfflan så som den är, eller låt dem själva plocka ihop enkla pålägg som banan, gräddfil eller en god kräm av till exempel sötpotatis.

Här finns exempel på recept.

7. Hummusigelkott

förrätt till barn på nyår, hummusigelkott
Foto: Tasteline

Vill du satsa på en förrätt som är helt vegansk till barnen på nyår? Den här roliga igelkotten med bröd, hummus och grönsaker kommer definitivt få alla barn att bli nyfikna. Här finns receptet.

Annons