En del av

9 stadier alla nyfödda bebisar går igenom direkt efter förlossningen

12 jan, 2021 
Johanna Bengtsson
första timmarna efter förlossning går bebisen igenom 9 stadier
När ett barn föds går det igenom nio olika stadier under de första timmarna i livet. Det börjar med ett skrik vid födseln och slutar sedan med att somna. Här är stadierna, steg för steg.
Annons

Nyfödda barn som är friska och fullgångna går alla igenom nio stadier under sina första timmar. Hur länge varje enskilt barn befinner sig i respektive stadie varierar från barn till barn. Så fort barnet är utanför mammas mage sätter hen igång att undersöka, upptäcka och leta efter mat.

9 stadier bebisen genomgår de första timmarnaBrand logo
9 stadier bebisen genomgår de första timmarna

9 Stadier bebisen genomgår de första timmarna

1. Födelseskrik

Så snart luft fyller bebisens lungor skriker hen direkt efter förlossningen. Ofta är det befriande för föräldrarna att höra det lilla skriket som är ett tecken på att hen andas som hen ska.

2. Avslappning

Efter födelseskriket vilar barnet avslappnad hud mot hud på förälderns bröst och tar igen sig efter förlossningen.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

3. Uppvaknande

Detta steg sker ungefär tre minuter efter födseln. Barnet öppnar ögonen, rör kanske lite på munnen, huvudet och till och med axlarna.

Annons

4. Aktivitet

Ungefär åtta minuter efter födseln blir bebisen aktiv och börjar göra sugrörelser. Hen hackar med huvudet och söker med läpparna.

5. Vila

Då och då avbryter barnet allt och lägger sig ned för att vila.

6. Kryprörelser

Ungefär 35 minuter efter födseln börjar barnet leta sig fram mot bröstvårtan genom att röra huvudet och kroppen i den riktningen.

Nyfödd bebis som går igenom olika stadier
Visst är det häftigt att den nyfödda bebisen följer ett tydligt mönster av olika steg för att utforska sin omgivning?

7. Undersöka och bekanta sig

Bebisen undersöker din kropp och framförallt ditt bröst med alla sinnen. Här kan en reflex vara att vilja hjälpa till att stoppa in bröstvårtan i munnen, men låt barnet undersöka på egen hand för att lära sig och bekanta sig.

8. Första amningen

Om man vill prova att amma kommer barnet till slut att hitta fram till bröstvårtan och börja suga. Försök att hjälpa till så lite som möjligt i början, så hen får chansen att ta rätt tag själv. Första amningen brukar ske runt en timme efter förlossningen.

9. Sömn

Efter all aktivitet kommer bebisen till slut till ro och somnar. Ofta somnar barnet runt två timmar efter förlossningen och ofta är första sömnperioden rätt lång med något avbrott för matning – helt förståeligt med tanke på den utmattande upplevelse hen just har varit med om!

Foto: TT

Källa: Lyhört föräldraskap av Malin Bergström

Annons