En del av

Amning: Detta är faserna som kan upplevas jobbiga

01 jul, 2020 
Lovisa Svedlund
Amning kan vara både mysigt och påfrestande. Några faser i barnets utveckling är kända för att göra amningen lite svårare. Barnmorskan och influencern Asabea Britton reder ut.
Annons
6 kluriga gravidord du vill veta svaret påBrand logo
6 kluriga gravidord du vill veta svaret på

Har amningen vänt från att gå smärtfritt – till att vara en frustrerade och oroliga stund för dig och ditt barn? Kanske beror det på att ditt barn gått in i en ny fas vad gäller amningen, något som är helt naturligt.

Vissa faser i amningen är ibland lite extra besvärliga. Barnmorskan, bloggaren och influencern Asabea Britton reder ut för Motherhood.

Första amningsfasen tuff

En av de tuffare perioderna i amningen är redan den allra första fasen.

— Amningen i början, de första veckorna och månaderna skulle jag säga upplevs som svårast för de flesta. Under den perioder så lär barnet och föräldern som ammar känna varann, båda lär sig amningstekniken om det är första gången man ammar.

Under den här första fasen har mjölkproduktionen inte helt "ställt in sig" än, berättar hon.

Annons

– Barnet växer snabbt och behöver väldigt mycket närhet vilket leder till mycket frekvent amning många gånger, vilket kan vara väldigt påfrestande och ibland chockartat.

Orolig amningsfas när barnet är några veckor

Ytterligare en fas då barnet kan börja krångla med amningen inträffar ibland för bebisar som är några veckor gamla.

– Då kan barnet börja drabbas av något jag brukar kalla kvällsoro. Det behöver inte endast ske på kvällen men brukar oftast framträda då eller framåt eftermiddagen. Barnet beter sig då väldigt missnöjd, kanske vill amma väldigt frekvent men när bebisen väl ammar så släpper den sen bröstet om vartannat, skriker, tar nytt tag, släpper och så vidare.

Den här proceduren kan pågå ganska länge för vissa barn, ibland timmar. Här påminner Asabea Britton att man inte ska anta att man som ammande person gör något fel.

– Detta kan vara väldigt påfrestande och leda många mammor att tro att de har för lite mjölk eller att det är nåt annat fel på amningen. Men så behöver det inte vara.

Amning: barn som växer kan bli oroligt

Ytterligare några faser då amningen kan bli tuffare är när barnet genomgår perioder då hen utvecklas mentalt och växer mycket.

När barnet växer snabbt behöver det amma väldigt mycket vilket kan leda till att barnet beter sig missnöjt.

– Likaså när barnet genomgår en mental utvecklingsfas så kan barnet vilja amma väldigt ofta men ändå vara missnöjd.

Foto: TT

Annons