En del av

Amningsnapp – så funkar bröstvårtsskyddet

01 jul, 2020 
Lovisa Svedlund
Asabea Britton och litet barn som ammar.
Om bröstvårtorna blir såriga eller barnet inte lyckas amma på rätt sätt kan amningsnapp vara lösningen. Det här är en amningsnapp – och därför använder man den.
Barnmorska Asabea Britton reder ut.
Annons

En amningsnapp kan vara ett bra hjälpmedel vid amning. Amningsnappen är gjord av plast och läggs över bröstvårtan strax innan det är dags att amma. Den skyddar bröstet från att bli sårigt och ömt.

Varför har man amningsnapp?

Om amningen är smärtsam för ditt bröst kan en amningsnapp vara en bra lösning. Man kan också vilja använda amningsnapp om man upplever att bebisen inte vill suga tag om bröstvårtan. Då kan en amningsnapp hjälpa bebisen att få bättre fäste.

Så rengör ni amningsnappen

Det finns en lite ökad risk för infektioner när man använder amningsnapp, därför är det viktigt att hålla den ren.

Gör såhär:

  • Förvara alltid nappen i en miljö som är ren och torr.
  • Skölj nappen under kallt rinnande vatten innan varje amning
  • Efter amning – diska amningsnappen med diskmedel och varmt vatten, därefter skölj den med kallvatten igen
  • En gång per dygn – koka amningsnappen i vatten fem minuter för att sterilisera den
    Källa: 1177

Innan man börjar använda amningsnapp kan det vara bra att ta reda på varför det gör ont när barnet ammar, eller varför bebisen inte får tag ordentligt om bröstvårtan.

Mamma på BB ammar nyfödd bebis.
Det är bra att alltid rådgöra med en sköterska eller barnmorska på bvc innan man börjar med amningsnapp.

– Man kan gärna ge amningen några dagar till en vecka innan man testar amningsnappen och det viktigaste är ju att ta reda på och försöka åtgärda orsaken till att barnet inte får ett bra tag om bröstet eller varför det gör ont att amma, säger Asabea Britton som är barnmorska och dinfluencer till Motherhod.

Annons

Hur ammar jag med amningsnapp?

När man använder nappen börjar man med att vika tillbaka "vingarna". Placera den över bröstvårtan och se till så att en stor del av bröstet ligger i nappen. Bröstvårtan ska ligga centrerat och nappen ska sitta på bra innan du börjar amma.

Asabea Britton är barnmorska och driver blogg och instagramkonto.

En annan metod är att föra amningsnappen till barnet mun först. Det bästa är om man kan behålla barnets naturliga instinkter – att låta barnet slicka och känna med munnen kring bröstvårtan innan bebisen suger tag. Låt gärna de här rörelserna komma när du håller fram nappen, därefter kan du sätta på den på bröstet och börja matningen.

Såriga bröstvårtor? Amningsnapp som tillfälligt stöd

Man ska vara lite försiktig med att bli helt beroende av amningsnappen. Den ökar risken något för mjölkstockning och kan göra att barnet håller igång de naturliga amningsreflexerna lite sämre.

Annons

Därför ska man rådgöra med bvc innan man börjar med amningsnapp och försöka sluta med nappen när amningen känns bättre. En bra teknik kan vara att testa att ta bort nappen vid varje amning, när barnet sugit ett tag. Då är den naturliga sugreflexen "igång" och det kan vara lättare.

– Det är viktigt om man behöver använda amningsnapp att man får information om strategier för hur man slutar med amningsnappen och att den innebär ökad risk för mjölkstockning, samt att barnet inte får ut tillräckligt med mjölk, säger Asabea Britton.

– Så man kan behöva kombinera med handmjölkning och pumpning åtminstone tills den mogna mjölken börjat rinna till.

Källor: Barnmorska Asabea Britton, 1177

Foto: TT/Asabea Britton

Annons