En del av

Ashley Graham om mammaskammandet: ”Måste få ett stopp”

04 aug, 2020 
AvAlexandra Schuman
Ashley Graham och sonen Isaac.
Supermodellen och mamman Ashley Graham berättar om sin kamp för kroppspositivism – och om fenomenet mammaskamning som måste upphöra.
Annons
Kändisbarn på bokstaven ABrand logo
Kändisbarn på bokstaven A

I januari 2020 födde supermodellen Ashley Graham sonen Isaac i sitt hem. För henne var födseln ett uppvaknande. Aldrig hade hon trott att det skulle göra så ont.

”Det är en astronomisk smärta du måste genomlida, speciellt när du väljer att föda på naturlig väg”, säger hon i en intervju med amerikanska Elle.

För att hantera smärtan fick hon påminna sig om och om igen att kvinnor byggdes för att göra detta.

”Det är en så vacker sak att kunna föda, men jag insåg det inte förrän efteråt”.

Alla mammor är superhjältar

Visa det här inlägget på Instagram

same me. few new stories.

Ett inlägg delat av A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham)

Ashley har vid flera tillfällen stolt visat upp sin kropp efter förlossningen på Instagram för att hylla världens alla kvinnor. När Ashley ökade snabbt i vikt och fick bristningar på magen fick hon panik. Till en början kände hon sig förkrossad men så fort hon fick träffa sin son försvann de känslorna.

”Det är något som har förändrat mitt liv för evigt och jag tänker att hylla min nya kropp för det”, säger hon till amerikanska Elle.

Annons

”När jag tittar på mina nya bristningar och min förändrade kropp, påminner det mig om att alla kvinnor är superhjältar!”

Kroppshetsen påverkar psyket

Ashley har varit verksam modell i snart 20 år och har sedan länge spridit budskapet om kroppspositivism. Det goda självförtroendet har supermodellen fått av sin mamma.

”Hon pratade aldrig nedlåtande om sig själv, hon sa aldrig ’jag måste sminka över mina rynkor’ eller ’jag är så fet, jag måste gå ner i vikt’. Så jag hade aldrig negativa tankar om mig själv förrän jag började arbeta som modell”, säger hon i intervjun.

Som modell får man alltid höra att kroppen måste se ut på ett visst sätt. Till slut fick Ashley bara nog. Hon slutade anpassa sig efter modellbranschens alla regler och levde utifrån sina egna principer. Självförtroendet kom tillbaka och hon insåg hur viktigt det är att vara snäll mot sig själv.

”Dina ord har mer kraft än du tror. När du säger något om dig själv, vare sig det är bra eller dåligt, ger du det liv”, säger hon.

Annons

Det var inte bara självförtroendet som växte utan även hennes karriär. 2016 var hon den första plus size modellen att pryda omslaget av tidningen Sport Illustrated Swimsuit Issue.

Mammaskammandet måste upphöra

Fenomenet mammaskamning, även kallat mom shaming, har eskalerat. Särskilt på sociala medier. Det handlar helt krasst om mamma-mobbing. Att vissa åberopar sig rätten till att oönskat vägleda andra mammor i föräldrakonsten på ett nedlåtande vis.

”Just nu är många i min närhet gravida och min instinkt är att säga: ’åh, gör det här, gör det’. Men jag stoppar mig själv varje gång, för jag kommer ihåg hur jag kände när alla sa till mig vad jag skulle göra och gav mig sina oönskade råd och långa to-do listor”, medger Ashley i intervjun.

Ashley menar att detta mammaskammande måste få ett stopp. Vad som binder oss samman är inte hur vi uppfostrar våra barn utan att vi uppfostrar barn. Att vi måste hitta stöd i varandra istället för att sprida hat.

”Låt mamman själv lista ut hur hon ska göra”, säger Ashley.

Foto: Instagram @ashleygraham.

Källa: ELLE US

Annons