En del av

Det kommer en ny julbok av Astrid Lindgren

19 okt, 2021 
Emma Castman
Astrid Lindgren och en av illustrationerna i den nya boken En jul i Småland för länge sen
Få kan skildra julens förväntningar, förberedelser och stämning som Astrid Lindgren, inte sant? Glädjande nog kommer de nu en ny julbok av den hyllade barnboksförfattare – spana in den här!
Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

En jul i Småland för länge sen, ja det är titeln på Astrid Lindgrens nya bok. Berättelsen utspelar sig år 1913, när Astrid bara var sex år gammal.

Handlingen kretsar kring författarens egen jul och skildrar bland annat hur Astrid och hennes pappa gav sig ut i skogen för att hugga ner en julgran, det roliga julkalaset hos mormor och den magiska hemresan när stjärnorna lyste, hästarna sprang vilt och Astrid låg nerbäddad i släden.

Omslaget till En jul i Småland för länge sen av Astrid Lindgren
Omslaget till En jul i Småland för länge sen ser ut så här.

– Astrid tyckte om julen. Det var en speciell högtid för henne. Min barndoms jular hos henne på Dalagatan var en stämningsfull och traditionell högtid. En obligatorisk programpunkt var lyssning på en skrapig inspelning från när hennes pappa Samuel August läser högt ur Julevangeliet – precis som han gör i En jul i Småland för länge sen, säger Annika Lindgren, publicist på Astrid Lindgren Aktiebolag och barnbarn till författaren.

Annons

Illustrationer av Cecilia Heikkilä

Känner du igen handlingen i En jul i Småland för länge sen beror det på att texten publicerades redan för trettio år sedan i antologin En jul när jag var liten. Nu utkommer den istället som bilderbok med illustrationer av Cecilia Heikkilä.

Cecilia Heikkilä
Cecilia Heikkilä har illustrerat bilderna i den nya julboken.

– Fast jag tog mig an uppdraget med mild prestationsångest och mängder av research för att se till att allt var tidsenligt, fanns det en enkelhet i att hitta motiven som förvånade mig när jag väl började illustrera. För ingen målar upp och berättar så närvarande om sin barndoms jular som Astrid. Det har varit en ynnest att följa med till ett översnöat knarrigt Småland och Astrids skimrande julafton. Och jag hoppas att man ska känna just så när man läser boken, säger Cecilia Heikkilä.

En jul i Småland för länge passar barn i åldrarna tre till sex år. Boken finns till försäljning nu, och kostar cirka 139 kronor.

Foto: Cato Lein, Illustratör: Cecilia Heikkila

Annons