En del av

Barn som slutat sova på dagen? Så får ni en återhämtande vakenvila

10 aug, 2021 
Lovisa Svedlund
mamma och barn som vilar
Har ditt barn slutat sova på dagen? Då är det fortfarande viktigt att varva ner för att ge kropp och knopp en paus. Här är tipsen som ger er en mysig vakenvila.
Annons
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tipsBrand logo
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips

Har ditt barn slutat sova mitt på dagen? Även när barn kommit förbi tupplurstadiet behöver de vila på dagen för att återhämta sig och få ny energi.

Vila gör inte bara att barn får nya krafter att leka. Att regelbundet få nedvarvning, närvaro och mindfulness i vardagen kan hjälpa till att sova bättre på natten, förbättrar förmågan att lära sig nya saker, ger ökad medkänsla och förståelse i leken med andra barn och förbättrar ditt barns självkänsla.

Det står till och med inskrivet i FN:s barnkonvention att barn har rätt till vila. I barnkonventionens artikel 31:1 står det att:

Konventionsstaterna erkänner barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation anpassat till barnets ålder.

Så funkar vakenvila

I den nya boken Avslappningssagor har sömnexperten och psykologen Helena Kubicek Boye författat både tips och berättelser som ska hjälpa ditt barn att komma ner i varv på dagen.

Annons

– En avslappningssaga ska ge barnet möjlighet att slappna av bade i hjärnan och kroppen en stund mitt på dagen eller på eftermiddagen efter en intensiv lek, säger Helena Kubicek Boye.

Helena Kibicek Boye är psykolog, föreläsare och expert på sömn.

Berättelserna innehåller bland annat delar av mindfulness där man ska bli medveten om sin kropp och andning. Som uppläsare får du gärna använda en lugn och rogivande ton, förklarar hon.

Tips till er vakenvila

Vill ni ha en bra vakenvila där hemma? Då kan ni ta del av psykologens tips för att det ska bli en bra stund. Tänk på det här för att införa en riktigt rofylld stund för ditt barn:

Avslappningssagor är illustrerad av Laura Di Francesco och skriven av psykolpgen Helena Kubicek Boye.

1. Vad är syftet?

Fundera på vad ditt barn behöver. Är det kognitiv vila för hjärnan, fysisk vila för kroppen eller både och? Anpassa vilan därefter. Kanske ska ni lyssna på en saga, lägga pussel eller bara ligga ner och lyssna in andningen.

Annons

2. Låt barnet vara med och bestämma

Enligt studier upplever barn att vilan blir mer positiv om de själva har makt över den. Låt barnet bestämma hur ni lägger upp er vilostund.S

3. Hitta en rutin och en plats

En daglig rutin gör det enklare. Några tider då barn kan bli lite trötta är kring 10 på förmiddagen eller ungefär klockan 15 på eftermiddagen. Ni kan också bestämma att ni till exempel alltid har vila efter maten. Försök också ha en plats där ni genomför vilan. Gärna lättillgänglig, som på en yogamatta eller ett lugnt hörn.

4. Varva ner själv

Stress smittar av sig. Ta gärna själv några djupa andetag innan ni börjar vilan och lägg dig ner bredvid barnet.

5. Förbered miljön

Ett tänt ljus, nedsläckt belysning eller mjuk filt kan hjälpa er att komma ner i varv. Testa vad ditt barn gillar.

6. Alltid positivt

Försök att inte använda vila som ett hot eller bestraffning, den ska vara förknippad till positiva känslor. Om du till exempel påmanar barnet att vila när hen är överaktiv kan det faktiskt hända att är du som är för sent ute. Vilan behövdes antagligen redan för ett tag sedan.

Avslappningssagor kommer ut i butik 13 augusti 2021.

Foto: TT, Jenny Leyman

Källa: Helena Kubicek Boye/Avslappningssagor

Annons