En del av

Sömnrutiner för barn: 5 knep när ni vill hitta tillbaka till vanorna

13 aug, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
barn som sover
Lov och semester gör ofta att vi bryter barnens sömnvanor och sovtiderna vi byggt upp under terminen känns som bortblåsta. Här är några enkla sätt att hitta tillbaka till era rutiner!
Annons
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tipsBrand logo
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips

I många familjer får loven vara perioder då vi släpper på vanor och måsten. Kanske har ni skjutit fram läggdagstiden, kört powernaps på mindre uppstyrda tider eller låtit barnen sova ut.

Det funkar fint när ni alla är lediga men när förskola, skola och vardag drar igång igen blir det faktiskt skönare för alla om ni kan komma tillbaka till era gamla men bra hjulspår.

5 sätt att komma tillbaka i sömnrutiner med barnen

Här bryter vi ner några hjälpande tips för att landa tillbaka barnens sömnvanor!

1. Var positiv när du pratar om sömn

Du är kanske själv otaggad på att lägga ledigheten bakom dig och hade gärna ha semester lite till. Förståeligt om man då råkar nämna rutiner som något jobbigt att ta tillbaka för familjen.

Annons

Men kan du försöka hålla en konstruktiv och peppande ton kring er sömn är det bra. Prata med barnen om hur brist på vila kan påverka vårt humör – och att går unt och vara sur blir ju inte så roligt när vi är på föris eller i skolan och ska orka leka eller lära oss saker. I möjligaste mån är det också bra om man undviker att använda läggdags som ett hot. Att få somna är något härligt och bra!

2. Låt barnen göra matten

Istället för att bara meddela barnen vilken som är den nya tiden för läggning kan du involvera dem. Berätta hur många timmars sömn de behöver och räkna tillsammans baklänges till vilken tid som kommer passa för att både få sömn på natten och hinna på morgonen.

När protesterna om att lägga sig kommer kan du på så vis berätta att det ju inte var något maktgalet beslut du tog, utan något ni kom fram till tillsammans.

3. Ge barnet val

Alla gillar känslan att vi bestämmer över våra liv, även barn.

Annons

Även om ditt barn aldrig kommer få bestämma om hen ska sova eller inte överhuvudtaget, finns andra beslut ditt barn kan ta om sin sömn. Och kanske gör det rutinerna lite enklare att acceptera. Vilken pyjamas ska du sova i ikväll? Vilken bok ska vi läsa? Vilka godsedjur ska vara i sängen? Här får du såklart anpassa frågorna efter ditt barns ålder.

pojke som sover i rent rum
Testa att ta bort stimulerande leksaker och skärmar från sovmiljön. Det gör den mer vilsam!

4. Se till att miljön är vilsam

Vi vet, det är lätt hänt att leksaker, tvätt och grejer som vi inte vet vart vi ska lägga av hamnar i våra barns rum, på sängen. Men genom att hålla sovmiljön harmoniskt blir det här naturligt en plats att varva ner på.

Öppna fönstret en stund innan läggdags, tänd en mysig lampa och gosa ner er en stund tillsammans, helst utan stimulerande leksaker eller skärmar för nära till hands. Unna både dig och ditt barn lite basic sömnhygien den här terminen helt enkelt!

Annons

5. Kom ihåg, det är aldrig för sent

Att starta en ny sömnrutin kan kännas lättare sagt än gjort. Så kom ihåg, det är hundra procent okej att misslyckas. Försök igen om det gick dåligt första gången (eller gångerna).

Källa: Sömnexperten Terry Cralle i Motherly.

Foto: TT

Annons