En del av

50 svenska barnnamnen som ökade mest i popularitet 2021

17 feb, 2022 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
bebis som skrattar
Vilka namn tycker du är fina just nu? Motherhood har listorna med namnen som ökade mest i popularitet 2021 – och det finns riktigt intressanta trender att utse bland raketnamnen.
Annons

Ofta finns riktigt starka känslor kring barnnamn vi gillar just nu och varför och namntrender är alltid roliga att följa.

En av namnexperternas teorier om vilka namn som blir trendiga handlar om tregenrationseffekten – att vi gillar namn som bars flitigt av våra förfäder tre generationer bakåt. Samtidigt kan vi, enligt experter, vara mer kräsna kring namn som bärs av vår egen föräldrageneration.

10 konstiga namn som Skatteverket godkänt eller nekat

Konstiga namn som Skatteverket godkänt eller nekatBrand logo
Konstiga namn som Skatteverket godkänt eller nekat

Namn som ökar i popularitet

När Statistiska centralbyrån (SCB) släpper statistik över vilka namn som gavs till flest barn föregående är det alltid lika kul att se vilka som är favoriterna just nu.

Men ytterligare en aspekt av namntrender handlar ju om namnen som ökar snabbt i popularitet just nu. Då rör det spännande nog namn som med viss sannolikhet är påväg att klättra uppåt på listan – och kanske toppa dem ett par år!

mamma med barn
Hur många känner du som heter som raketnamnen?

Så, vilka är namnen som klättrar snabbas i popularitet i Sverige just nu?

SCB har precis släppt statistik över vilka vilka tilltalsnamn, bland de 100 populäraste under år 2021, som ökade mest i procent till mellan åren 2020 och 2021. Och vad visar resultatet? På flicksidan ser vi att Alba är namnet som toppar listan över flicknamnet. Antalet flickor som fick namnet Alba mer än fördubblades på ett år – och gavs till 247 flickor i Sverige 2021.

Annons

På pojksidan ser vi också en namn som klingar bekant i toppen. Här är det namnet Ted som ökast mest i popularitet mellan 2020-2021. 265 pojkar fick namnet Ted 2021 och det ligger på landade därmed på plats 55 av topp 100.

Klassiska namn fortsätter vara trendiga

Av namnen som ökar i popularitet på flickor just nu är det många namn med klassisk klang på listan. Några raketer utöver Alba blev till exempel Mira, Ayla, Leia, Ilse, Stina, Hedda och Märta.

Bland pojknamnen som ökade snabbt i popularitet 2021 finns både en- och tvåstaviga namn. Och visst kan man se lite av tregenerationseffekten? Några exempel från poppislistan är Björn, Dante, Aston, Frans, Elis, Sam och Alve.

Fortsätt scrolla för att se hela listan med namnen som ökar i popularitet!

mamma som ammar
Iris, Liv, Otis och Olle finns också med på listan med namn som ökar snabbt i popularitet just nu.

25 flicknamnen med störst ökning i popularitet 2020-2021

I tredje kolumnen ser vi den procentuella ökningen (Alba har ökat snabbast i popularitet) och i kolumnen längst till höger ser vi hur många nyfödda flickor som fick namnet år 2021 (år 2021 gavs 247 flickor namnet Alba).

Annons

25 pojknamnen med störst ökning i popularitet 2020-2021

I tredje kolumnen ser vi den procentuella ökningen (Björn har ökat snabbast i popularitet) och i kolumnen längst till höger ser vi hur många nyfödda pojkar som fick namnet år 2021 (år 2021 gavs 220 flickor namnet Björn).

Källa: SCB

Foto: TT

Annons