En del av

Barnsäker semester – 3 saker att checka av på en ny plats

16 jul, 2021 
Lovisa Svedlund
stuga vid vatten, barn som leket på filt
Bad, lekar och mys med familjen. Semestern innebär en riktigt härlig tid men också att vi ibland är ute och rör på oss. Här är tre punkter att checka av för att få koll på barnsäkerheten där ni befinner er!
Annons
Hit har flest åkt på hemester i årBrand logo
Hit har flest åkt på hemester i år

Säkerhetslås på balkongdörren och stenkoll på vägen – barnsäkerheten hemma har vi ofta under kontroll. Speciellt om vi har en snabb liten knodd, som rör sig iväg på en sekund.

Svårare kan det däremot vara när vi är på resande fot, på semestern. Kanske bor vi på en ny plats några dagar. En camping, stuga eller hotell där vi varken har koll på omgivningarna eller inomhusutrymmen.

Och även om ni är här för att koppla av borde du först gå runt en sväng för att få överblick säkerheten, tycker Alexandra Björnsson som är barnsäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

– När du åker på semester brukar jag säga att du gärna ska kolla omgivningarna. Gå runt och se hur det ser ut här. Sondera terrängen lite helt enkelt, säger hon till Motherhood.

alexandra björnsson barnsäkerhetsexpert trygg-hansa SS
Alexandra Björnsson, barnsäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

Barnsäkerhet på resa – 3 tips

Alexandra Björnsson ger oss tre punkter att checka av för att få en barnsäkrad vistelse på den nya platsen.

Annons

1. Vatten och vägar

Vägar och vatten i närheten är det bra att ha koll på. Även om ni inte är vid ett hav eller har en landsväg runt knuten är detta viktigt. Små vattendrag och grusvägar kan också innebära en risk om barn vandrar iväg på egen hand.

– Ta ett varv och kolla, finns det vatten? Finns det en damm, ett dike eller en pool hos grannen? Hur ser det ut helt enkelt, säger Alexandra Björnsson.

2. Höjder

Det är också bra att kolla av om det finns några högre höjder som kan innebära en risk i närheten.

– Finns det någon hög höjd nära er? Och hur ser det ut med balkong, är den barnsäkrad? Står en stol någonstans där man kan klättra upp och nå fönster, eller hamna i höjd med balkongräcken? Flytta på den isåfall.

3. Ha uppsikt

Självklart måste man få koppla av och ta paus när man är på semester. Men att ha uppsikt över barnen är ofta det mest avgörande, säger Alexandra Björnsson. Och hon har ett tips:

– När man är på semester och kanske inte har riktigt koll på hur allt ser ut runtomkring på samma sätt som när ni är hemma, då kan ni dela upp er om ni är fler vuxna. Bestäm helt enkelt ”Nu tänker jag vila, nu har du full koll”. Och byt av varandra.

Följ Alexandra Björnsson på instagram på @barnensexpert.

Foto: TT

Annons