En del av

Bästa och värsta färgerna för barnrummet enligt psykologen

07 okt, 2020 
AvLinn Seipel
Barnkammare med färger som rekommenderas av psykologen
Planerar du att måla om ett rum till ditt barn eller din kommande bebis? Färger kan påverka vårt barns humör, enligt psykologen. Så tänk på det här innan du inreder i ditt barns rum.
Annons

Psykologen och hälsocoachen Lee Chambers berättar i en intervju med inredningssajten Homedit hur färger kan påverka vårt psyke och välmående. Han rekommenderar därför att ha i åtanke vilka potentiella effekter dina färgval kan komma att ha på ditt barn när du gör om.

Camilla Läckberg – om mammarollen och relationerna
Camilla Läckberg – om mammarollen och relationerna

– När man handlar till barnrum är det lätt att man fastnar för de gulliga detaljer och neutrala färger. Vi vill ju skapa en lugn plats för våra barn. Men man borde också överväga hur färgpsykologin kan påverka känslor och beteenden, säger Lee Chambers.

Även om det så klart finns många andra aspekter som i större utsträckning påverkar barns humör och mående, så kan det vara skönt att påverka det man kan!

Vilken effekt ger vilken färg?

GUL

Gul är enligt sajten Homedit den mest valda färgen att ha i barnkammaren, och det är inte förgäves. Lee noterar att en ljus gul nyans kan öka fokus och motivation hos våra barn. Däremot finns undersökningar som visar att en väldigt stark gul färg kan orsaka frustration och till och med få bebisar att gråta mer än någon annan färg.

Lee Chambers.

ROSA

En rosa ton kan verka lugnande och även ge ökad medkänsla och empati hos barnet, enligt Lee. Däremot menar han på att i takt med att barnet blir äldre så kan färgen snarare väcka irritation hos barnet.

Annons

LILA

Beroende på vilken nyans av lila man väljer kan man få olika effekter. Lee säger att en ljusare nyans ger energi medan en mörkare ger en lugnande effekt. Lila menar han också är en perfekt kompromiss om man vill ha en gullig färg som funkar hos barn, men som fortfarande känns lite mer vuxen.

BLÅ

Färgen skapar en lugnande atmosfär som hjälper koncentrationen. Det ger också en känsla av att kroppen blir kallare, vilket hjälper barn att sova, menar han. Här är det dock viktigt med nyansen – en för mörk blå kan bli dyster och oinspirerande, men en allt för ljus kan reducera den lugnande känslan.

GRÖN

Grön påminner om naturen och kan därför ge liknande lugnande effekt som den blåa färgen. Den främjar också koncentrationen hos barn nästan oavsett nyans enligt Lee.

ORANGE

Färgen gör att barn blir mer livliga och pratsamma, vilket kanske både kan ses som positivt och negativt hos föräldrar. Men det kan vilket fall leda till försämrad koncentrationsförmåga.

Annons

RÖD

Färgen genomsyrar ilska och energi. Ett rött rum kan enligt Lee öka barns självförtroende och förmåga att prestera inom flera områden. Dock finns risk att barnet utvecklar aggressiva sidor.

Färgernas effekt kan skilja mellan individer

Hur mycket och på vilka färger man reagerar på kan dock vara väldigt individuellt menar Lee.

– Den psykologiska reaktionen på färg kan skilja mellan människor, med hänsyn till individens tidigare erfarenheter och kulturtillhörighet. Färgpsykologi är också ett område som fortfarande är ganska nytt, och man undersöker ständigt hur vi påverkas av färger i olika sammanhang.

Men man ska enligt Lee ändå inte vara rädd att misslyckas i att skapa en härlig atmosfär för sitt barn genom ett färgval.

– Lita på din magkänsla så kommer det nog bli bra, avslutar han.

Annons