En del av

Skärmtid för barn och bebis 0-2 år – vi reder ut vad som gäller!

09 jun, 2021 
Sanna Bergling
mamma med barn och telefon
Hur påverkas de allra yngsta barnen av surfplattor, tv och telefoner? Hur ska man tänka med skärmtiden egentligen? Vi reder ut risker och rekommendationer gällande skärmtid för barn 0-2 år.
Annons
Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtidBrand logo
Psykologen Siri Helle:  4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid

Enligt WHO, världshälsoorganisationen, bör barn under två år inte ha någon skärmtid alls. WHO menar att mycket skärmtid riskerar att leda till minskad fysisk rörelse, ökad risk för fetma och för lite mänsklig interaktion som är viktig för utvecklingen.

Skärmen påverkar inlärningen

Forskningen går dock isär när det kommer till små barn och skärmtid. Flera studier har visat att barn lär sig långsammare via skärmar än tillsammans med en vuxen och att det är svårt för barn under tre år att överföra det de lär sig på en skärm till verkligheten. Starka färger, rörelser och ljud från skärmar kan överstimulera barnets hjärna, barnet kan ha svårt att slita sig från skärmen och de kan missa vad som händer runt om kring dem.

Annons

Tid och innehåll spelar roll

Men alla är som sagt inte eniga med WHO och den enbart negativa bilden. Forskare från Linköpings universitet menar att de kan finnas vinster med digitala verktyg och att det är viktigare vad barnen tittar på snarare än hur länge. En exakt tidsgräns för skärmtid inte går att sätta, enligt forskningsgruppen, även om de instämmer i att det är viktigt att begränsa mängden.

Hur delaktig föräldern är, förälderns egna skärmvanor, hur barnets liv ser ut i övrigt och vad barnet gör på skärmen är mer avgörande än den exakta mängden skärmtid, enligt de svenska rekommendationerna om barnhälsovård. Samtidigt står det i samma rekommendationer att det är viktigt att skärmtid för små barn begränsas så att barn får utvecklas på andra plan. För barn under två år är det till exempel extra viktigt att få utveckla språket tillsammans med lyhörda vuxna, fysisk aktivitet som utvecklar grovmotoriken, pyssel för finmotoriken och att få upptäcka och förstå sin omgivning.

Annons

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Se över när skärmen används

I en del situationer, som i bilen, när barnet är upprört eller trött, kan skärmar hjälpa barnet att varva ner. Vid andra tillfällen som vid matbordet eller innan läggdags kan skärmar göra det svårare för barnet att känna mättnad och hunger eller komma till ro innan sömn.

För att skärmar ska fungera bra krävs det att föräldrarna också har andra strategier för att lugna sitt barn, eller att skärmanvändningen inte generaliseras till många situationer, till exempel för att få barnet att äta.

Skärmtid för barn upp till 2 år – tänk på det här!

  • Begränsa skärmtiden så mycket som möjligt.
  • Hjälp barnet att förstå, tolka och översätta vad de ser på skärmen till verkligheten.
  • Undvik att tv:n står på i bakgrunden hemma.
  • Fundera över din egen skärmtid, tar du upp mobilen var tredje minut?
  • Välj aktivt innehåll med hög kvalitet anpassat för ditt barns ålder.

Foto: TT

Annons