En del av

Min son fick borrelia två gånger – så upptäckte jag det

06 jul, 2021 
https://image.motherhood.se/bianca-kronlof-oppet-brev.jpg.jpg?imageId=7622221&x=0&y=10.429447852761&cropw=100&croph=85.889570552147&width=1318&height=1318
Sanna Bergling
Mikaela Rosenberg och barn
Mikaela Rosenbergs son har haft borrelia två gånger – och upplevelsen är inget hon önskar vara med om igen.
– Vi ringde till rådgivningen och de sa att vi måste ringa efter en helikopter för att snabbt komma till sjukhus.
Såhär upptäckte hon att sonen inte mådde som han skulle.
Annons
Så skyddar du sig mot fästingar
Så skyddar du sig mot fästingar

Varje år diagnostiseras mellan 5 000 – 10 000 fall av borrelia i Sverige, men eftersom alla inte behöver söka vård är det troligen fler som drabbas. Många som fått borrelia märker inte att de blivit smittade och har inga symptom alls. Andra kan få huvudvärk och bli förlamade i ansiktet – vilket hände Mikaela Rosenbergs son.

En stor ring där fästingen hade bitit

Mikaela Rosenberg och hennes familj bor på Åland som är ett högriskområde för fästingburna sjukdomar. Familjen har fått många fästingar genom åren och är vana vid att hålla koll, berättar Mikaela.

Men trots det drabbades hennes son av borrelia för några år sedan.

– Man får en fästing då och då här, det är inte möjligt att undvika helt om man är ute i naturen. I oktober 2018 när min son var fyra år fick han borrelia första gången. Vi upptäckte det när ett litet märke och en ring där fästingen satt blev större och större. Vårdcentralen konstaterade att han hade borrelia och han fick antibiotika. Han blev snabbt bra igen och hade inga komplikationer eller så, berättar Mikaela Rosenberg.

Annons

Trötthet och ansiktsförlamning

Våren 2019 fick Mikaela Rosenbergs son ett par fästingar men det bildades ingen ring eller märken där fästingen hade suttit.

Ändå blev han sjuk än en gång:

– Borrelian såg inte alls ut som förra gången, så vi vet inte riktigt exakt när han blev biten av fästingen som bar på smittan. I början på juli 2019 kom första förtecknet på borrelia, men vi visste ju inte då att det var ett borreliasymptom. Han blev tröttare och mer lättretlig än vad han brukar vara. Vi hade precis haft släkttäff i Åbo skärgård och tänkte att det var allt ståhej som gjort honom trött, men så var det ju inte riktigt, säger Mikaela Rosenberg.

Mitt i släktträffsdagen såg Mikaela Rosenberg och hennes man att allt inte stod rätt till med deras son.

– Plötsligt hängde den vänstra sidan av hans ansikte av förlamning, ögat var lite förstorat och vi fattade ingenting. Det var jätteläskigt och dessutom var vi ju på en ö och det gjorde allt ännu mer otäckt. Vi ringde till rådgivningen och de sa att vi måste ringa efter en helikopter för att snabbt komma till sjukhus. Jag minns att jag stod i skogen och grät och hade panik, jag var helt i chock och extremt orolig. Jag hade ingen tanke på att det kunde vara borrelia. Bara 20 minuter senare flögs jag och min son mot sjukhus, Mikaela Rosenberg.

Annons

Spåren av borrelia finns kvar

På sjukhuset berättar Mikaela Rosenberg att de fick snabb och otroligt bra hjälp.

– Min son som var trött och jättearg fick sövas för att kunna göra ryggmärgsprov. Resultatet kom snabbt och vi fick veta att han hade borrelia. Han fick antibiotika, ögondroppar för ögat som inte riktigt gick att stänga och vi gick på återkontroller flera gånger.

Allt var såklart läskigt för Mikaela Rosenberg son, men han mår bra idag och är en glad kille som gillar att leka utomhus. Nu finns, tack och lov, bara några små spår av sjukdomen kvar.

– Han mår bra idag, men när han blir trött så ser vi att ögat är lite snett. Han tyckte att det var jobbigt att vara på sjukhuset och det var svårt att förklara för honom vad som hände eftersom han var så liten. På förskolan fick de ge ögondroppar ett tag men annars påverkades inte hans vardag och han har tagit det väldigt bra. Senast vid frukosten idag pratade han om den där helikopter som han åkte med en gång och hur det var, så han tänker helt klart en del på allt som hänt, säger Mikaela Rosenberg.

Annons

Några fakta om Borrelia:

Borrelia sprids från fästingar och ungefär hälften av dem som blir bitna av en infekterad fästing får en ringformad rodnad där fästingen suttit.

Många som blir smittade av borrelia får inga symptom alls och livet går vidare utan bekymmer, men för andra kan konsekvenser bli allvarliga med bland annat förlamningar.

Källa: tbe.se, 1177.se och aland.com

Foto: Privat

Annons