En del av
Artikeln innehåller reklamlänkar

Bröstpumpar: Så funkar de och här är marknadens bästa urval

29 apr, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
mamma med bröstpump
Bröstpump, eller amningspump som det också kallas, är det verkligen en nödvändig pryl? Motherhood har samlat de bästa alternativen på marknaden och allt som är bra att veta om att "pumpa ut".
Annons
Sen när BVC-sköterskan Kim Engqvist svarar på frågor om att amma och mata med flaskaBrand logo
Sen när BVC-sköterskan Kim Engqvist svarar på frågor om att amma och mata med flaska

Bröstpumpen kan vara en räddning och framförallt underlätta vardagen med bebis för den ammande. Det gäller bara att få kläm på hur det funkar. Här har vi samlat några vanliga frågor om amning och bröstpumpar samt listat de bästa alternativen på marknaden.

Varför ska jag ha en bröstpump?

En bröstpump kan vara bra både när du ammar och när du inte kan eller vill amma men ändå ge ditt barn bröstmjölk. Då kan du pumpa ut mjölk som både du och din partner kan flaskmata bebisen med – något som kan vara ovärderligt för att du ska kunna sova eller få lite egentid på dagen.

Annons

När ska jag använda en bröstpump?

Så fort din mjölkproduktion börjar komma igång efter förlossningen. Ibland kan det vara en bra idé att använda en bröstpump för att avlasta ömma bröstvårtor. Men det ser det olika ut för olika kvinnor. Vissa pumpar för att fånga upp mjölk som annars skulle läcka medan andra kanske inte ammar alls utan pumpar ur all mjölk och ger till barnet i flaska. Pumpning kan vara ett jättebra alternativ när amningen inte funkar. Hitta ditt sätt!

Manuell eller elektrisk bröstpump?

Det är väldigt individuellt, men hur mycket du tänker pumpa är ofta en bra utgångspunkt. Om du kommer att pumpa mycket så är ofta en elektrisk bröstpump ett bra val, medan en manuell passar bättre om du vill pumpa ibland.

Mamma håller i sitt barn och har en bröstpump
Bröstpumpen Elvie sätter man i behån och det innebär att du kan röra dig fritt medan du pumpar.

Elektriska pumpar har en motor som hjälper till att driva ut mjölken och gör jobbet åt dig. En del elektriska pumpar behöver du en sladd till, men det finns också batteridrivna varianter.

Annons

Bröstpumpar: 4 favoriter

Manuella bröstpumpar:

manuell bröstpump från medea

Medeas manuella bröstpump är en lätt och bärbar bröstpump för tillfällig pumpning. Handtaget har två lägen för kortare respektive djupare pumptag. ANNONS Du hittar den här.

elvie bröstpump

Den nya bröstpumpen Elvie Curve placerar man på bröstet och trycker bara på behållaren för att sätta igång pumpningen, som sedan sköter sig själv innan det är dags att trycka igen. ANNONS Du hittar den här.

Annons

Elektriska bröstpumpar:

bröstpump från philips avent

Från Philps Avent kommer en dubbel elektrisk bröstpump som anpassar sig efter bröstvårtans storlek och härmar bebisens sugteknik. ANNONS Du hittar den här.

Elvie pump

Elvies elektriska amningspump Elvie pump är en tyst och bärbar bröstpump utan några slangar eller sladdar. Den är liten och lätt och passar i en vanlig amningsbh, vilket gör den enkel att använda. ANNONS Du hittar den här.

Foto: TT

Källa: Elvie pumpguide

Annons