En del av

Checklista: Detta behöver du till bebisens skötbord

16 jun, 2020 
Lovisa Svedlund
Skotbord med bebis och mamma som håller i bebis
Vad behöver man egentligen ha vid skötbordet? Vi listar 11 saker som är bra att tänka på när man ska ställa i ordning en sköteplats.
Annons

Väntar du på att välkomna en ny liten familjemedlem? Grattis!

Kanske har det blivit dags att börja förbereda så smått i hemmet. Skötbordet är en av de platser där du kommer tillbringa mycket tid med ditt barn men det kan vara svårt att veta vad man behöver på den här platsen.

Ett skötbord brukar du kunna köpa till exempel på IKEA eller något liknande varuhus. Mer avancerade varianter brukar finnas hos babymärken själva. Det går också bra att göra ett skötbord själv, till exempel genom att lägga en handduk eller ett mjukt underlägg på en byrå eller på tvättmaskinen.

Vad behöver man vid skötbordet?

Men vad behöver man för prylar vid skötbordet då? Följ vår smarta checklista så är du garanterat förberedd när det är dags att ta hand om den nya familjemedlemmen.

1. Våtservetter och tvättlappar

Det här behöver du för att göra rent vid blöjbytet. Vill du hellre använda återanvändningsbara går det fint att istället för våtservetter blöta en tvättlapp och skvätta lite olja på.

Annons

2. Krämer

Salvor och krämer kan behövas vid skötbordet. De är väldigt vanligt att barn får en röd rumpa av blöjan och då kan mjukgörande vara bra för huden . På apoteket finns flera olika varianter på salvor som är bra för eksemet på stjärten.

3. Rena kläder

Inte sällan har det kanske skett en liten olycka när du och din bebis besöker skötbordet. Ibland blir det för mycket i blöjan eller så ser du en ljum liten stråle komma från barnet som ligger där med rumpan i luften. Att ha några extrakläder till hands precis vid skötbordet kan vara skönt för att slippa ta med barnet till ett annat rum där kläderna finns.

4. Roliga leksaker

Det är inte alltid som ditt barn vill ligga still på skötbordet. Några mjuka och roliga leksaker att hålla i och distraheras av är därför perfekt att ha vid ditt skötbord. Extra kul kan det vara om något prasslar, eller om det är en leksak som går att bita i för det barn som börjar få tänder.

Annons

5. Olja

Att ha en olja som är anpassad för bebishud vid skötbordet kan göra underverk. Den kan användas för att fukta och lindra barnets hud. Olja kan också användas i badvattnet, på tvättlappen eller om du vill ge den lilla babymassage.

6. Underlägg

Mamma leker med sitt barn
Det kan vara skönt att ha rena kläder nära skötbordet om det händer en olycka.

Tänk på att ha ett praktiskt underlägg på skötbordet. Du kan täcka det med en handduk som bytt och tvätts ibland. Har du lärt dig att det ofta blir små olyckor på skötbordet kan du också ha några mindre tvättlappar till hands att lägga precis under rumpan på barnet när du ska byta blöja.

Ett extra tips kan vara att ha engångsunderlägg i skötväskan. Perfekt om du behöver byta på barnet när ni är ute, till exempel om skötbordet på kafét inte känns rent.

Annons

7. Övriga produkter och mediciner

Har ditt barn skorv, magknip eller använder ni något kosttillskott? Ofta har man ett gäng produkter från apoteket som ens barn behöver i perioder. De här kan vara extra smidiga att ha synligt vid skötbordet, så att man kan passa på att ta lite salva eller vad det kan vara när man ändå byter rent.

8. Bomullstops

Tops kan vara bra att använda om man till exempel vill rengöra ett litet område på barnet. Till exempel kan det lukta lite illa och vätska sig när navelsträngen skrumpnar. Då kan man tvätta lite med en tops och sedan torka rent med ytterligare en.

9. Nagelvård

Ytterligare något som kan vara bra att passa på att göra när man ändå byter rent är att se över barnets naglar. För långa naglar kan leda till att barnet river sig själv, så att ha en liten nagelsax- och fil vid skötbordet kan kännas smidigt.

10. Blöjor och blöjhink

Det kanske mest självklara: Du behöver rena blöjor nära till hands vid skötbordet. Det är också skönt att ha en blöjhink där du slänger de använda blöjorna. Med fördel kan det vara en hink med lock (tänk på lukten) som du enkelt öppnar med foten så att du samtidigt kan ha händerna på ditt barn.

11. Balja eller bunke

Har du inte närhet till rinnande vatten så att du når till kranen samtidigt som du håller en hand på barnet? Då kan det vara skönt att ha en liten balja eller bunke att fylla med vatten som du använder till tvättningen.

Foto: TT

Annons