En del av
Artikeln innehåller reklamlänkar

Checklista: Plaggen bebisen behöver första tiden

17 feb, 2021 
Johanna Bengtsson
Kläder för bebis under den första tiden
Har du allt du behöver inför bebisens ankomst? En fråga som är väldigt svår att svara på i förskott, vi vet. Därför har vi skapat en checklista på alla plagg som de flesta bebisar behöver under sin första tid utanför magen. Varsågod att kopiera rakt av!
Annons

Många längtar efter att få köpa bebiskläder så fort de har blivit gravida. De små plaggen är inte bara gulliga, utan hjälper bebisen att hålla värmen när hen kommit ut ur den varma, sköna temperaturen inne i magen.

Räkna med att det blir en stor omsättning på kläder i början. Det kan komma mjölk, välling, kräk, kiss, bajs och alla möjliga vätskor som låter tvättmaskinen gå på högvarv. En bebis växer dessutom fort och kläderna behöver anpassas efter olika årstider.

Vilken storlek ska jag satsa på?

Kläder för nyfödda börjar vanligtvis på storlek 50 (för ett barn som är 50 centimeter lång). Eftersom du inte vet vilken storlek bebisen kommer att ha kan det vara bra att köpa några varianter i storlek 50, 56 och kanske även 62. Risken är annars att hen inte kan ha plaggen ni köper, eller växer ur dem på en vecka.

Vilket material till en nyfödd bebis?

När det gäller material är det bra med mjuka, lätta plagg som är så naturliga och snälla mot huden som möjligt. Generellt rekommenderas att tvätta alla plagg en gång innan de används för första gången (med ett milt, oparfymerat tvättmedel och utan sköljmedel) för att få bort eventuella miljögifter från produktionen.

Annons

Vilka plagg behövs under första tiden med bebis?

Här listar vi de viktigaste plaggen för bebisens första tid.

1. Mössa

Vi börjar uppifrån! Det är nämligen viktigt att hen håller huvudet varmt, så en tunn bomullsmössa bör bebisen ha, oavsett när på året hen föds. Om ni ska gå ut på vintern behövs även en tjockare och varmare vintermössa.

Ribbstickad mössa

Ribbstickad mössa

Tunn, ribbstickad mössa i mjuk ekologisk bomull. Den här mössan är skonsam för känslig bebishud och kommer från märket Mori. Köp den här.

Fodrad vintermössa

Denna varma vintermössa kommer från Elodie. Finns att köpa här.

Annons

2. Heltäckande kläder

Tänk så heltäckande kläder som möjligt. Strumpor är praktiskt taget omöjligt att behålla på, så införskaffa en heltäckande dräkt, långärmad body eller byxor med inbyggda fötter.

Body i flera färger

Body i gult

Denna pigga body i solgult kommer från svenska, miljömedvetna märket A happy brand och finns i massor av fina färger. Köp den här.

Byxor med fötter

byxor med fötter till bebis

Matcha med ett par praktiska små byxor med inbyggda strumpor från Marmar Copenhagen. Finns att köpa här.

Annons

Sparkdräkt

sparkdräkt

Smart sparkdräkt med tryckknappar framtill och inbyggda fötter i fin kvalité från Bonpoint. Läs mer och köp den här.

3. Flera ombyten av bodys och byxor

Det räcker med ett par ombyten, men är man inte så sugen på att tvätta hela tiden kan det vara bra att ha några varianter att byta med. Hos många klädaffärer finns färdiga ”startkit” till bebisen. Perfekta att köpa själv eller ge till en blivande mamma i present.

Startkit till bebis

startkit bebis

Detta startpaket med katter på kommer från Lindex. Läs mer om vad det innehåller här. (reklamlänk)

Annons

Set för nyfödd

set nyfödd

Kappahl har också tagit fram ett litet kit för en nyfödd bebis med mössa, body, byxor och dregglis. Köp det här. (reklamlänk)

4. Pyjamas och mjuk filt

Även några pyjamasar och en mjuk, skön filt att ha över sig är bra att köpa inledningsvis.

Luftig pyjamas

pyjamas bebis

Grå pyjamas med vita regndroppar från Åhlens. Finns att köpa här. (reklamlänk)

Annons

Filt i merinoull

filt merinoull

Mjuk och gosig filt i 100 procent merinoull från Stokke som andas och reglerar barnets temperatur. Här kan du köpa den. (reklamlänk)

5. Ytterkläder efter årstid

Glöm inte att införskaffa ytterkläder för er hemfärd från BB, anpassat för årstiden. En varm och mjuk overall eller åkpåse behövs för barnvagnspromenaderna om du får ett vinterbarn.

En gosig och varm kofta är bra att värma barnet i både under kalla sommarkvällar och under vintern.

Kofta med öron

Kofta med öron

Gullig kofta med öron på luvan från GAP. Finns i flera färger. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

Overall med fleecefoder

overall bebis

Varm babyoverall för den allra minsta. Overallen kommer från Minimarket och har två smarta dragkedjor och mjukt hakskydd. Köp den här. (reklamlänk)

Smart åkpåse

åkpåse

Om du inte vill klä på bebisen en overall, är en åkpåse ett bra alternativ. Då kan barnet ha vanliga kläder på sig men ändå hålla värmen på barnvagnspromenaden. Denna åkpåse kommer från märket Easygrow och har flera smarta funktioner. Läs mer och köp den här.

Foto: TT

9 stadier bebisen genomgår de första timmarnaBrand logo
9 stadier bebisen genomgår de första timmarna
Annons