En del av

Så gör du dina barn en tjänst – genom att inte leka med dem

08 jan, 2021 
AvLinn Seipel
barn som leker
Att låta barnen sysselsätta sig på egen hand är långt ifrån farligt. Tvärtom är det på flera sätt en viktig del i deras utveckling. Motherhood listar fyra anledningar till varför du bör låta ditt barn leka själv då och då.
Annons
7 tecken på att du har en tvååring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tvååring hemma

Släpp dockorna, legot och det dåliga samvetet! Experterna är eniga: du behöver inte vara ditt barns bästa lekkamrat. Detta kan vara skönt att höra, särskilt under ett år som 2020, där gränserna mellan familjeliv och arbete för många suddats ut.

Sen är det så klart mysigt att leka ihop ibland, och råden ska inte misstolkas som att man inte bör vara engagerad i sitt barns liv. Men att vara föräldern som ständigt underhåller – verkar enligt tillfrågade barnexperter vara att göra kidsen en björntjänst.

4 anledningar till varför ditt barn bör leka utan dig

1. De blir mer självständiga - och mindre beroende av dig

Ett barn som klarar av att leka själv är ett tryggt barn. Det visar på att barnet förstår att du kommer finnas där om hen behöver dig. Det kan ibland vara svårt att hålla sig utanför som förälder, men ju mer du hoppar in desto svårare kommer det bli för ditt barn att leka självständigt i framtiden.

Annons

– Det kan bli så att barnet börjar förvänta sig, och förlita sig på, att mamma eller pappa ska komma och hjälpa till. Att lära sig leka självständigt är något som sker gradvis, och det är en värdefull egenskap för småbarn att utvecklas inom, säger barnläkaren Harvey Karp till Popsugar.

2. Deras sinnen utvecklas och deras lekar blir mer kreativa

Om du som förälder hela tiden styr leken, så säger det sig självt att barnen inte på samma sätt kommer att behöva anstränga sig för att komma på lekar. Men om barn tillåts ha tråkigt, kommer de tillslut att börja hitta på nya saker för att stimulera sig själva.

– Att leka själv har många fördelar för barn. När de tvingas använda sin egen fantasi övas deras kreativa förmågor upp samtidigt som det gör dem lugnare, säger barnläkaren Samira Hodges till Popsugar.

3. Det är bra för deras sociala utveckling

Om du har flera barn, eller på annat sätt kommer i kontakt med andra barn, kan du med fördel låta dem leka tillsammans. Det över upp barnens sociala förmågor och lär dem hur man förhåller sig till andra.

– Lekandet är en viktig del i socialiseringsprocessen. I viss mån måste man som vuxen gå in och styra ibland, men när det går till överdrift blir det kontraproduktivt. Låt barnen leka och lösa konflikter på egen hand, inom dina yttre ramar, säger David Eberhard, överläkare i psykiatri, till Aftonbladet.

4. Lite egentid gör dig till en bättre förälder

Utmattad pappa bredvid barn som hoppar i sängen

Det kommer alltid variera från dag till dag hur mycket närhet och uppmärksamhet ditt barn behöver, och det är helt okej att möta dessa behov! Känn heller därför inget dåligt samvete för stunderna när barnet faktiskt klarar att leka med sig själv. Ta istället vara på tillfället och återhämta dig själv eller gör något annat av alla tusen saker du säkerligen inte hunnit med.

Annons

– Det viktiga är inte hur du uppfostrar, det räcker att du är en ”good enough parent”. Slappna av lite grann och var lite snäll mot dig själv som förälder. Egentid är också viktigt för att du faktiskt ska stå ut, och inte bara ätas upp av barnen, säger David Eberhard.

Sammanfattningsvis – allt är bra med lite balans. Lek med barnen när du vill, men avstå också då du inte kan eller orkar. Det finns inga tydliga regler och ramar, och vilka behov ditt barn har kan skilja sig från andras, likväl som variera i perioder. Att göra så gott man kan räcker långa vägar!

Annons