En del av

Barnet går-profilerna startar efterlängtad digital föräldragrupp

16 apr, 2021 
AvNina Nyström
Paulina och Nina med sina barn
Vattnet går- och Barnet går-profilen Nina Campioni och beteendevetaren Paulina Gunnardo startar digital föräldragrupp. Här är allt du vill veta!
Annons
5 märkliga (men helt normala) saker om din nyfödda bebisBrand logo
5 märkliga (men helt normala) saker om din nyfödda bebis

Många (eller, ja, alla) har känt sig isolerade under pandemin, inget snack om saken. Men en grupp som varit kanske extra skör och utsatt är nyblivna föräldrar. Många vittnar om ensamheten och förlusten av att inte kunna dela erfarenheter med andra när föräldragrupper, öppna förskolor och andra liknande aktiviteter stängts eller pausats.

Så fungerar Vattnet gårs digitala föräldragrupp

Nu tar alltså Nina Campioni och Paulina Gunnardo (som båda också bloggar på Motherhood.) ett grepp om frågan och startar en digital föräldragrupp.

Upplägget består av fem träffar där man diskuterar olika ämnen som föräldrarollen, bebisens faser, mat, sömn, relationer och måendet i allmänhet. Varje träff inleds med en kort föreläsning på ämnet, sedan ses man i mindre grupper och ventilerar vidare – högt i tak är målet. Till varje föräldragrupp bjuds man också in i en liten grupp på Facebook, som bara är till för de som är med i föräldragruppen digitalt. Där kan man fortsätta snick-snacka, be om tips, ställa frågor och så vidare.

Annons

Vi haffade Nina och Paulina för att få veta lite mer.

Nina Campioni och Paulina Gunnardo om ensamheten hos nyblivna föräldrar under pandemin

Vad har vi själva fått för intryck av hur föräldralediga upplevt det under corona-året? Vad saknar man mest?

– Genom podden Vattnet Går och dess kanaler kommer jag (och vi, Paulina är expert i podden) i ständig kontakt med nyblivna föräldrar och under pandemin har det verkligen slagit mig att många känner sig otroligt ensamma och utelämnade. Att bli förälder är en otrolig omställning och något som är rätt svårt att förbereda sig för. Praktiskt kan man läsa sig till vad som krävs för att ett barn ska överleva men ofta blir vi rätt överrumplade över hur känslorna spretar som nybliven förälder. Det kan vara allt från att man känner sig låg och ledsen i den tid som "ska" vara ens lyckligaste, det kan vara att man känner en övermäktigt oro inför det nya ansvaret eller helt enkelt att man är lite förvirrad i förändringen i stort, menar Nina Campioni och fortsätter:

Annons

– I vanliga fall har man ju då haft föräldragrupper att gå till där man träffar andra i samma situation och det har också varit enklare att träffa sina egna föräldrar och vänner och utbyta erfarenheter och få stöttning. Men plötsligt försvann allt det stödet och vi står ensamma med våra frågor, känslor och tankar. Så det jag upplever att föräldrar, främst kvinnor eftersom det oftast är dem som är föräldralediga först med lilla bebisen, saknar mest är någon att prata och dela sina tankar med.

Hur verkar det generellt ha funkat med digitala grupper och föreläsningar under pandemin?

– Det finns absolut regioner som erbjudit digitala grupper och föreläsningar men det erbjuds väldigt ojämnt beroende på vart man bor. Jag tycker också det funnits väldigt få alternativ överlag kring dessa ämnen och jag tror det är därför många känt sig ensamma och lite bortglömda. Däremot så har ju digitala möten generellt slagit igenom enormt som föreläsningsmöjlighet och även om det aldrig kan slå det fysiska mötet så har ju tekniken verkligen utvecklats på så vis att vi idag verkligen kan få en riktigt bra upplevelse och känsla även digitalt. Jag upplever att folk är nöjda även i det digitala forumet så länge man får det man utlovat och det ska vi se till att våra grupper verkligen får, och mer därtill.

Annons

Finns det någon gräns för hur många anmälningar ni kan ta emot?

– Eftersom det är digitalt så egentligen inte, men vi tror att om vi blir för många så blir det inte bra heller utan vi vill ju att deltagarna ska ha en chans att lära känna varandra också. Så vi gör hellre fler mindre grupper än en stor. Det finns alltså ingen gräns på hur många anmälningar vi tar emot men däremot en gräns på antal deltagare per grupp.

Är du föräldraledig just nu? Läs mer om Vattnet Gårs digitala föräldragrupp här! Kanske du hittar vänner att dela föräldraledigheten med nu när våren och sommaren kommer.

Annons