En del av

Får jag lägga mig en förälders uppfostran? Så säger psykologen

17 apr, 2023 
Lovisa Svedlund
En förälder som sitter med näsan i mobilen på badstranden – eller är taskig mot sitt barn i kollektivtrafiken. När får jag egentligen lägga mig i någon annans uppfostran? Såhär säger psykologen Bozena Fatyga.
Annons

Fråga: Hej! När jag åkte spårvagn i helgen hörde jag en mamma som var så hård och taskig mot sitt barn. När barnet ville prata om helt vanliga saker och sökte närkontakt motade hon bort, svarade med hård ton och kallade barnet ”jobbig”. Får man säga till föräldern i en sån här situation eller hur ska man tänka?

/Orolig medresenär

Motherhood skickade den här frågan vidare till psykologen Bozena Fatyga, som driver en egen mottagning i Farsta och har erfarenhet av barn, unga och familjer.

Vad tycker du, är det okej att säga till en vuxen som behandlar sitt barn illa/taskigt? Civilkurage – eller något man bör undvika...?

– Jag tycker att civilkurage handlar om att ingripa i situationer då barn far illa. Om någon använder våld, skrämmer eller kränker ett barn. Då är det mycket viktigt att ingripa. Man kan säga till exempel ”Jag tror att det skrämmer barnet när du blir arg på det sättet. Det är inte okej.”

Annons

– Samtidigt tror jag inte att det inte finns någon enkel regel för när det är okej eller inte okej att säga till, utan det handlar om att använda sitt sunda förnuft och sin sociala kompetens. Man måste bedöma varje situation utifrån hur allvarlig den är, hur väl man känner personerna som är inblandade och hur man tror att de kommer att reagera. Om man väljer att säga till föräldern i den här situationen som man beskriver, då får man tänka på hur man säger till.

Se hur du hjälper ditt barn om du brusat uppBrand logo
Se hur du hjälper ditt barn om du brusat upp

Vad ska man tänka på då?

– Det är viktigt att inte vara dömande eller anklagande, utan snarare visa omtanke och stöd. Många föräldrar kan själva vara stressade, trötta eller ha egna problem som de inte får hjälp med. Att säga till kan vara ett sätt att bry sig om både barnet och föräldern, och kanske öppna upp för en dialog om hur de har det i vardagen och vad de behöver för att må bättre.

Annons

Här är några förslag på vad man kan säga:

  • ”Jag märker att ditt barn blir ledsen av det här. Skulle det vara okej om jag försöker distrahera hen med en leksak eller en aktivitet medan du tar en paus?”
  • ”Jag märker att ditt barn verkar ha det svårt just nu. Finns det något jag kan göra för att hjälpa till?”
  • ”Jag förstår att det kan vara svårt att vara förälder ibland. Jag vill bara se till att du vet att du inte är ensam i det här och att det finns hjälp att få om du behöver det. Kan jag hjälpa till att hitta någon som kan stötta dig?”

Så bra tips. Man kan ju ha ganska olika syn på barnuppfostran. I vilka situationer är det att gå över gränsen genom att säga till?

– Jag tror att det är svårt att dra en klar gräns för när det är okej eller inte okej att säga till, eftersom det beror på många faktorer. Men generellt skulle jag säga att det är mindre lämpligt att säga till om man inte känner föräldern eller barnet väl, eller om man inte har någon anledning att tro att barnet far illa eller är i fara.

– Till exempel kan det vara onödigt att lägga sig i om en förälder väljer att ge sitt barn godis eller läsk eller om ett barn får leka med en mobiltelefon eller en surfplatta. Det kan också vara klokt att undvika att säga till om man själv är arg eller irriterad, eftersom det kan leda till konflikt eller missförstånd.

Bozena Fatyga psykolog Farsta
Bozena Fatyga är leg. psykolog med erfarenhet av bland annat familjefrågor och kvinnohälsa. Foto: Privat

Är det okej att säga till en förälder som sitter med mobilen på badstranden?

– Det beror på vad man vill uppnå med att säga till. Jag tycker att tumregeln är, om det är någonting som kan bli farligt är det mer okej att säga till, om det däremot bara handlar om dina åsikter är det mindre lämpligt.

Annons

– Om man vill uppmärksamma föräldrar på att barnet behöver tillsyn eller uppmuntran, kan man kanske försöka göra det på ett vänligt och diskret sätt. Till exempel kan man fråga om barnet vill leka med ens eget barn, eller erbjuda sig att passa barnet en stund medan föräldern tar en paus från mobilen.

Person som sitter med mobilen på stranden.
Tumregeln är att säga till om det någonting kan bli farligt, säger Bozena Fatyga.iMoStudio

– Man kan säga ”Oj vad fint ditt barn leker där i vattnet, jag minns när mina barn var i den åldern och det var svårt att ha koll på de små rackarna”. Om man däremot vill kritisera förälderns mobilanvändning eller ifrågasätta hans eller hennes engagemang i barnet, kan det vara bättre att låta bli. Det kan uppfattas som kränkande eller nedlåtande, och kanske inte leda till någon positiv förändring.

Annons

I vilka situationer tycker du att man är absolut skyldig att säga till föräldern/den vuxna?

– Jag tycker att man är absolut skyldig att säga till föräldern eller den vuxna om man ser tecken på våld eller försummelse. Till exempel om man ser en förälder slå, sparka, nypa, dra i håret eller skaka sitt barn, om man hör en förälder skrika, hota, förolämpa eller förnedra sitt barn. Eller om man märker att ett barn är undernärt, alltid smutsigt eller lämnat ensamt utan tillsyn. I dessa situationer är det inte bara okej utan också en skyldighet att säga till föräldern eller den vuxna att sluta med sitt beteende och att erbjuda hjälp till barnet.

Finns det något annat man kan göra om man ser vuxna som behandlar barn illa?

– Ja, ibland kan det vara nödvändigt att ringa polisen eller socialtjänsten om man ser vuxna som behandlar barn illa i offentligheten och man inte kan stoppa dem själv. Om det inte räcker att du själv säger till eller om du tycker att det känns för obehagligt, ring polisen. Du kan alltid anonymt kontakta socialtjänsten i den kommun där du bor om du vill ha information och råd.

– Det viktigaste är att inte ignorera eller acceptera våld mot barn utan att visa att man bryr sig och vill göra skillnad.

5 sysslor alla barn kan hjälpa till med hemmaBrand logo
5 sysslor alla barn kan hjälpa till med hemma
Annons