En del av

Förlossningsdepression kan bestå i upp till tre år efter födseln visar ny studie

03 nov, 2020 
AvLinn Seipel
stressad mamma med sitt barn
En av fyra kvinnor får allvarliga depressiva symtom i upp till tre år efter de fött barn, menar den nya studien. Kvinnor som lider av humörsvängningar eller som utvecklat graviditetsdiabetes hade störst risk att drabbas.
Annons
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

Hopplöshet, sorg och ångest kan följa med nyblivna mammor i upp till tre år, menar National Institute of Health (NIH), som gjort en undersökning med hjälp av 5000 kvinnor från 57 olika län inom New York State, USA. Genom regelbundet besvarade frågeformulär följde man under tre år dessa kvinnors mående från det att deras barn fötts.

Alla medverkande i studien upplevde depressiva symtom

Nära på 25 procent av alla kvinnor upplevde allvarliga symtom på depression i upp till tre år efter de fött barn. Men även resterande av de medverkande vittnar om symtom på depression, om än mildare.

Resultaten är således viktiga för att veta hur man bäst följer upp och tar hand om kvinnor efter de fött barn, menar Diane Putnick, en av författarna till studien.

”Den här typen av långsiktiga studier är högst nödvändiga för att öka vår förståelse kring mammors mentala hälsa, vilken vi vet är väldigt viktig när det kommer till deras barns utveckling och välmående”, noterade hon i ett pressmeddelande på NIHs hemsida.

Annons

De upplevde mest besvär

Kvinnorna fick i studien svara på ett frågeformulär om upplevda symtom. Diagnostiseringen är således inte kliniskt utförd, utan baserades på de medverkandes känslor. De som upplevde värst symtom var de kvinnor som i samband med graviditeten fått diabetes, eller som lidit mycket av humörsvängningar.

Obehandlad förlossningsdepression påverkar barnet

Om man inte får hjälp med dessa symtom finns risk att mammans dåliga mående påverkar barnets sömn- och matvanor, enligt organisationen CDC (Center for Disease Control and Prevention). Dessutom menar de på risker som att mammans förmåga att knyta an till sitt barn kan komma att påverkas, vilket i värsta fall kan orsaka otrygga beteendemönster hos barnet.

Källa: Fox News

Annons