En del av

Forskare: Bebisdoft kan användas mot depressioner

08 feb, 2018 
Mikaela Alex
Bebisdoft kan användas mot depressioner
Att bebisdoft är något speciellt visste vi redan – men att det är rena medicinen? Forskare vid Karolinska Institutet har undersökt kraften av denna doft i över fem år och upptäckt att den kan påverka oss lika starkt som psykofarmaka!
Annons

Att lukta på sin bebis huvud kan vara ett lyckorus för de flesta föräldrar – och det kan ligga något vetenskapligt bakom detta. Nu kan forskning nämligen bevisa att doften har positiv inverkan i hjärnans belöningscentra och kan göra oss människor lugna och lyckliga.

Johan Lundström, luktforskare på institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, och hans grupp har forskat på detta i över fem års tid.

– Vi har gjort en del experiment och kommit fram till lite spännande resultat men vi är fortfarande långt borta från att kunna ta fram en medicin. Framförallt saknas det pengar för att bedriva den forskningen i större skala, säger han till Aftonbladet.

I ett experiment fick testpersoner lukta på t-shirtar med olika dofter och välja den som gav den mest positiva känslan, utan att på förhand veta vilka dofterna var.

– De flesta valde tröjan som hade doft från spädbarnslukt. Varför de hade valt just den tröjan var det ingen som kunde svara på men eftersom de inte visste att lukten kom från bebisar så handlade det inte om att de tänkte på gulliga bebisar och därför valde den tröjan, säger Johan Lundström vidare.

Annons

Bebisdoften har samma inverkan som psykofarmaka

Ett annat av experimenten gick ut på att kvinnor fick lukta på mössor som burits av bebisar eller andra människor, samtidigt som deras hjärnor studerades i en magnetkamera. Man kunde då se att bebisdoften hade samma inverkan på deras hjärnor som psykofarmaka.

– Lukten har en enorm påverkan, det är som en motorväg in i de primära funktionerna i hjärnan, men det som är viktigt att känna till att en kroppslukt innehåller mellan 100-200 kemikalier. Den stora utmaningen ligger i att förstå vilken av kemikalierna eller rättare sagt vilken kombination som har denna effekt. För att ta reda på det så krävs det gedigen forskning. Med rätt resurser kanske vi är tio år bort från en medicin, annars handlar det nog snarare om 30-40 år bort, säger Johan Lundström till Aftonbladet.

Foto: IBL

Annons