En del av

Så har det varit att skola in barn under pandemin – förskolläraren berättar

18 okt, 2021 
AvHannah Bergroth
Barn som leker och förskolläraren Mia Wallin
Hur är det att skola in barn som inte har träffat några andra vuxna än sina föräldrar och som knappt varit utanför hemmet? Vi träffade förskolläraren Mia Wallin som fick berätta om hur inskolningarna har varit.
Annons

Liten blir stor och för alla barn kommer dagen då det är dags att börja förskolan. Att skolas in på förskola är inte bara en förändring för de små, även för föräldrarna är det en omställning. Men hur har det varit den senaste tiden när en pandemi gjort att barnen varken träffat några andra vuxna eller varit i någon annan miljö än hemma. Mia Wallin jobbar som förskollärare i Gustavsberg utanför Stockholm. Här berättar hon hur pandemin har påverkat inskolningen.

Inskolning under corona

– Jag jobbar på en avdelning där det går äldre barn och där har jag egentligen inte sett någon större skillnad. Barnen integrerar som vanligt med varandra och det har gått väldigt bra. Dock har jag och mina kollegor sett en skillnad på de yngre barnen, berättar Mia.

Mia Wallin
Mia Wallin är trebarnsmamma och jobbar som förskollärare.

Se också: Julia Wiberg tipsar inför förskolestart

Julia Wiberg tipsar inför skolstartBrand logo
Julia Wiberg tipsar inför skolstart

I vanliga fall brukar små barn och föräldrar umgås med andra föräldralediga. Öppna förskolan, BVC och föräldragrupper gör att barnen får träffa andra vuxna och barn, vilket kan vara en bra övning inför förskolan.

Annons

– De yngre barnen söker mer kontakt med pedagogerna och behöver mycket närhet. Visst, det brukar de vilja ha till en början oavsett pandemi eller ej, men jag och mina kollegor upplever att de är i större behov av det än tidigare, säger Mia.

Även för föräldrarna är det en omställning, de har ingen aning om hur barnen reagerar när de träffar människor som inte ingår i familjen. Många har aldrig lämnat bort sina barn.

– Det som jag har sett är att många föräldrar upplevs mer oroliga. De flesta barn har aldrig blivit bortlämnade, vilket såklart påverkar inskolningen. En del föräldrar förväntar sig att barnen ska leka med andra barn, men rent mognadsmässigt tar det lång tid innan barnen faktiskt gör det vilket jag också tror att föräldrar inte vet.

Anpassats med till barnen

När rekommendationerna är att hålla avstånd och undvika att träffa andra utanför familjen, hur går egentligen en inskolning till i praktiken?

Annons

– Det första steget i inskolningen är att barnen ska få vänja sig vid pedagogerna, förskolans rutiner och material samt att lära sig vara i en grupp av fler barn. Under pandemin har vi kortat ner timmarna de skolas in och individanpassat inskolningarna mer än förut, säger Mia. Vi är också mycket ute, under en period var vi bara inne när det var lunch och vila. Det har också gjort att det har tagit längre tid att få barnen trygga i inomhusmiljö.

Att skolas in på förskolan kan vara riktigt tufft. Det är en ny miljö, nya människor och rutiner som barnet ska lära sig.

– I vanliga fall brukar en inskolning ta ungefär tre till fem dagar, men på grund av att de här barnen inte blivit utsatta för förkylningar och andra smittor under hela förra året, blir de mycket mer vab nu, vilket i sin tur gör att inskolningen drar ut på tiden. I vanliga fall brukar vi vara klara med inskolningarna i september, nu är det oktober och vi håller fortfarande på med att skola in endel barn. Blir ett barn sjuk vid inskolningen är det bara att börja om när hen är tillbaka, säger Mia.

Annons

Nu har det snart gått två år av pandemin. Vi har behövt anpassa oss till nya rutiner, som kanske hänger kvar trots att livet så småningom kommer tillbaka. Men kommer det någonsin att bli som innan pandemin?

– Vi var tvungna att snabbt anpassa oss till nya rutiner som vi hållit fast vid under den här perioden. Vi är fortfarande ute väldigt mycket. Nu går vi alltid ut vid halvåtta på morgonen och tar emot barnen, förut gick vi ut först vid nio. Den rutinen kommer vi fortsätta med, säger Mia.

Foto: TT, Privat

Annons