En del av

Ge bra matvanor till barn – 5 enkla och lagom sunda tips

21 jan, 2021 
Lovisa Svedlund
barn som äter kiwi
Att få goda matvanor gör oss glada och mätta. Såhär kan du hjälpa ditt barn att få en alldeles lagom sund relation till det vi äter.
Annons
8 Svenska kändisars namn på sina barn att inspireras avBrand logo
8 Svenska kändisars namn på sina barn att inspireras av

Mat är det som får oss att funka och må bra. Kan vi hjälpa våra barn att bli nyfikna på mat har vi gjort dem en stor tjänst.

Vill du att ditt barn ska få en rimlig relation till mat där han eller hon både lär sig att njuta av mat och att ibland få i sig en näringspartikel eller två? Då finns några bra tips!

5 tips – ge barn bra matvanor

1. Skippa pressen

– Försök att behålla en bra miljö kring matsituationer, och testa att skippa press och bestraffningar, belöningar och förhandlingstekniker, säger läkaren och dietisten Jill Castle till Parents.

Till exempel, säger dietisten, kan det stoppa barns naturliga utforkningsförmåga om man ger dem hårda förhållningsregler som att "Tallriken ska vara tom när du är klar".

Annons

Att låta dem utforska mer fritt gör att de enklare hittar vad de naturligt gillar och inte gillar.

Vi vet VERKLIGEN att småbarn ibland kan vara petiga med maten. Men då kan man som förälder komma ihåg att detta nästan alltid handlar om en fas, säger Castle.

Om man kan ha det i åtanke är det lättare att vara tålmodig när barnet snarare matvägrar än vill utforska.

2. Försök vara lagom och sund själv

Fundera lite över din egen inställning till mat. Tycker du att den är sund och balanserad, är du nyfiken på mat och gillar att testa nya saker? Kan du både äta goda saker ibland och få i dig en grönsak då och då?

Det blir enklare att lära ut de här sakerna till ditt barn om du själv sätter ett bra exempel.

3. Prata om kroppens signaler

– På det här sättet lär vi barn känna med sin egen intuition. Om det till exempel handlar om ett lite äldre barn som har ätit bara en liten middag men inte tillräckligt för att göra sin förälder nöjd, då kan ett straff eller en belöning för att äta upp allt göra att barnet tappar sin intuition, säger dietisten.

Annons

Barn vill ibland göra sina föräldrar nöjda, och om de då känner press att äta upp, finns en risk att de lär sin egen kropp att skrapa tallriken, framför att känna efter hur hungriga de faktiskt är.

För att lära sig att känna igen om man är hungrig, mätt eller mitt emellan kan man redan när barnen är små också försöka prata med dem om de här känslorna. Att sätta ord på hur hungern känns i kroppen efter att du ätit lite yoghurt, och kanske jämföra med hur det känns efter ett sötare snacks, kan hjälpa dig känna in din kropps aptitsignaler.

4. Erbjud lite variation (om du orkar)

En liten matvägrare kan man ibland lura genom att placera många olika saker på bordet av olika färg, textur och smak.

Mixar man in minst en sak på bordet som man vet att barnet gillar, kommer de också vilja utforska det andra runtomkring så småningom, säger Castle.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Om du vill hjälpa ditt barn att bli nyfiken på mat och våga testa nytt, är en nyckel att testa att erbjuda en specifik rätt gång på gång. När ditt barn till slut väljer att lägga lite av den där rätten på sin tallrik, låt dem själva bestämma hur mycket och om hen vill äta upp det.

Annons

Om du orkar variera och erbjuda igen kan du väcka nyfikenhet alltså – men kom ihåg, vissa veckor är det väldigt okej att bara äta barnens favoritmat! En realistisk vardag gör ofta en glad förälder – och det kan vara nog så viktigt som att lära sig äta curry vissa dagar.

5. Ta med barnen till köket

Castle tipsar också om att barn kan bli inspirerade och sugna på att utforska maträtter om de får vara med i köket. Broccoli kanske plötsligt blir lite mer spännande om man får smaka en stav när man sitter på köksbänken?

Har man varit med och förberett middagen känner man också att man äger själva middagssituationen mer – vilket kan göra det mer lockande att faktiskt äta maten.

Källa: Parents

Foto: TT

Annons