En del av

Julpyssel för små barn – 9 enkla idéer för de minsta

11 nov, 2021 
Lovisa Svedlund
barn som sitter och julpysslar
Julen närmar sig och julpyssel är en riktigt rolig aktivitet att göra både hemma och på förskolan. Behöver du inspiration på pyssel som passar de minsta barnen? Här listar vi 9 enkla idéer.
Annons

Att pyssla tillsammans sätter igång julkänslorna hos både stor och liten. Det kan bli en stund att varva ner, lyssna på en julmusikfavoriterna och skapa kreativa dekorationer.

Se också: 3 enkla lekhacks för små barn

3 roliga och enkla lekhacks för små barnBrand logo
3 roliga och enkla lekhacks för små barn

Ska du pyssla med en liten knodd i år? Att klippa noggrant, använda limpistol eller vika avancerade konstruktioner kan bli lite för avancerat för de minsta. Enkelt pyssel som bygger på stommar du redan har hemma, toapappersrullar, färgglatt papper eller glasspinnar till exempel, ger snabbare och roligare resultat för våra minsta pysslare.

Annons

9 idéer på julpyssel för de minsta barnen (1-3 år och uppåt)

Kladda med färg eller måla på toapappersrulle – kolla in de här fina idéerna.

1. Pyssel med glasspinne

tomtepyssel på glasspine

Glasspinnar, papper och limstift är riktigt tacksamma material när det kommer till att pyssla med de minsta. Till de minsta barnen kan du förbereda trianglar av papper i olika färger. Lägg fram ögon att klistra på och kanske en dekoration av en muffinsform. Måla, rita och klistra – och vips har ni gjort renar och tomtar!

Annons

2. Måla grankottar

barn som målar granar som julpyssel

Att använda material från naturen gör julpysslet både billigt och hållbart. Måla kottar i grön färg – eller isigt vit – och skapa en riktigt vintrig granskog.

3. Snögubbe av marshmallows

barn som gör julpyssel av marshmallows

Ätbart pyssel hör till det mest populära bland våra yngsta pysslare. Med marshmallows, salta pinnar och godisar eller annat dekorationsmaterial fixar ni riktigt gulliga snögubbar. Kanske att lägga i den varma chokladen?

Annons

4. Enkel vikt julgran

julgran av papper

Förbered utklippta halvmånar och vik varannan-principen precis som när du gör en smällkaramell. Vips har du grunden till en kreativ gran, redo att dekoreras med papperskulor och stjärna i topp.

5. Potatisstämplar som gran

Potatisstämplar julgran

Detta är ett enkelt pyssel som går att göra på ingredienser som ofta finns hemma. Skär stämplar i potatisar, till exempel en gran och låt kidsen gå loss på brunt omslagspapper eller julkort.

Annons

6. Limma och måla julgranskulor

Julgranskulor av papper

Gör era egna julgranskulor där bara fantasin säter gränser. Med en vit bas kan det bli e rolig snögubbe som får ögon. Det går också att dekorera med piprensare, flörtkulor eller bara måla på kulorna. En vuxen kan hjälpa till att fästa tråden så att kulorna kan pryda ett fönster eller årets julgran.

7. Bygg en grankalender

Bygg en julgran av toappappersrullar

Vill ni bygga stort – men snabbt och enkelt? Med hjälp av ett gäng toapappersrullar, en häftapparat (som de vuxna hjälper till med) och lite grönt papper kan ni bygga en riktigt maffig gran. Om ni vill kan det till och med bli en adventskalender för små gåvor, där varje rulle får ett nummer mellan 1-24.

Annons

8. Roliga gubbar av glasspinnar

tomte av glasspinnar

Bygg ihop flera glaspinnar till juliga figurer. Genom att färglägga pinnarna får ni en skojig gran eller tomte med luva!

9. Tomte av handavtryck

Tomte av handavtryck

Ett fint pyssel att ha kvar som minne är en handavtryck-tomte. Förbered genom att göra handavtryck och gjut av. Handen kan sen få en naturlig form som tomte, där fingrarna blir ett vitt skägg och handloven en röd luva.

Foto: TT

Annons