En del av

Kolik hos bebis: Det kan du göra själv för att lindra besvären

01 jul, 2020 
https://image.motherhood.se/Lovisa_byline.jpg.jpg?imageId=538804&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318
Lovisa Svedlund
Bebis som tröstas av sin pappa
Gråter ditt spädbarn utan någon förklaring? Då bebisen ha kolik. Så här funkar kolik – och detta kan du göra för att lindra symptomen hos ditt barn.
Annons

Kolik, eller tremånaderskolik som det också kallas, drabbar ungefär ett av sex barn. Om ditt barn skriker och är otröstlig utan att det finns någon annan förklaring kan det handla om kolik.

Gråtern brukar återkomma samma tid på dygnet varje dag och startar vanligtvis mellan det att barnet är ett par veckor till och med tre månader gammal.

Kolik hos spädbarn är ingen sjukdom, utan är helt ofarligt för ditt barns hälsa. Däremot kan både barn och familjen bli medtagna av att barnet är ledset och otröstligt så ofta.

Vad är kolik hos bebis?

Ett spädbarn som skriker och gråter oavbrutet i flera timma kan ha kollik. Koliken brukar komma samma tid på dygnet för barnet. Det är ofarligt och man kan hjälpa och lindra kolik hos barn på flera sätt.

Symptom på spädbarnskolik

Det finns givetvis många orsaker till spädbarn gråter i den här åldern: det kan handla om hunger, att barnet vill ha uppmärksamhet, är kall, varm eller hungrig till exempel. För vissa barn är det en del av barnets utveckling, helt enkelt.

Annons

Skillnaden på kolikskrik och "vanligt" skrik kan vara lite klurig att se men det som kännetecknar kolik är att barnet skriker helt otröstligt och väldigt länge. Ibland gör barnet små pauser men snart kommer skriket tillbaka.

Kolikgråten är ofta väldigt intensiv, och bebisen kan bli röd i ansiktet och fäkta med benen. Det kan också se ut som att det gör ont i magen på barnet på så vis att bebisen sträcker ut benen till att bli raklånga, eller viker upp dem mot magen. Barnet brukar också knyta händerna, rapa och prutta under kolikgråten.

Barn med kolik har ibland gaser i magen och svårt att bajsa. Du kanske hör ljud från magen som signalerar att matsmältningen är jobbig.

Det kan hjälpa att ge barnet närhet, till exempel bära det i bärsjal.

Det går också att känna igen kolik på att gråtattackerna återkommer på en jämn dygnsbasis. Ofta kommer det senare på eftermiddagen eller mot kvällen.

Annons

Barn med kollik är i övrigt friska, matglada och följer vanligtvis sin viktkurva. Om du märker andra symptom hos ditt barn kanske det alltså inte handlar om just kolik.

Varför får bebisar kolik?

Forskningen har inte klarlagt helt varför bebisar får kolik. Vissa forskare tror att det beror på en allergi mot ett födoämne, andra att barnet har gaser i magen eller att det sväljer mycket luft när det äter. En annan teori hos forskarna är att barnet i allmänhet är känslig i tarmkanalen i den här åldern.

Lindra kolik hos bebis

När man provar sig fram vad som kan lindra kolik hos just ditt barn gäller det att vara metodisk. Alla tips funkar inte för alla bebisar. Här är några saker du kan testa.

 • Skapa lugna och rutinmässiga matvanor
 • Mata barnet oftare och mindre varje gång
 • Minska hålet i nappen på nappflaskan om du flaskmatar barnet. Om du ammar vid bröstet och det rinner mycket mjölk i början, pumpa ut lite först så att flödet är lugnare
 • Testa att bara mata vid ett bröst per måltid. Under amning kommer olika typ av mjölk från bröstet, först är den mer rik på kolhydrater och senare på fett. Det sista fettet kan vara lugnande för bebisens matsmältning
 • Försök ha så mycket som möjligt av vårtgården i barnets mun vid amning. Om läpparna istället viks utåt släpps mer luft in.
 • Testa att utesluta komjölk ur barnets kost och din egen kost
 • Vissa som ammar tycker också det hjälper att utesluta viss mat från din egen kost. Det vanliga är att dra ner på kaffe, choklad och coladrycker samt gasbildande mat som kål.
 • Låt barnet rapa under och efter måltiden, det kan lätta på gaserna i magen
 • Vissa barn med kolik har större sugbehov, testa att börja med tröstnapp
 • Ge barnet mycket närhet, använd bärsjal till exempel
 • Om du vet vilken tid på dygnet skriket brukar börja kan du ge en lugnande spädbarnsmassage eller ett bad strax innan
 • En pysventil funkar för vissa. När barnet är lugnt sätter man ventilen i ändtarmsöppningen så att gas kan pysa ut
 • På apoteket finns vissa gasminskande receptfria läkemedel man kan testa. Fråga personalen.

Förälder till kolikbarn

Det är viktigt att komma ihåg man inte själv har gjort något fel om ens barn har kolik. ibland kan det vara väldigt påfrestande att barnet skriker länge och mycket.

Man kan till exempel göra ett sovschema så att man veta att de som tar hand om barnet får sova ordentligt. Kan man ta hjälp av nära och kära för avlastning är det också bra.

Källor: 1177, Kry

Foto: TT

Annons