En del av

Ny tjänst för ammande kvinnor – snabbguide till vad du får äta och inte

04 dec, 2020 
AvLinn Seipel
Kvinna ammar sin nyfödda bebis.
Guiden och sökfunktionen Fråga Liv ska hjälpa ammande kvinnor att snabbt få information om vilka livsmedel som är okej och inte!
Annons
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tipsBrand logo
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips

Guiden och sökfunktionen Fråga Liv lanserades tidigare i veckan på Livsmedelsverkets webbplats. Tjänsten finns också som app under samma namn.

Målet är att den som ammar snabbt kan söka fram vad som gäller kring ett särskilt livsmedel, exempelvis om de är bortbjudna på middag – eller är ute och handlar.

– Med Fråga Liv vill vi underlätta för ammande i vardagen, i den stund de funderar på om ett specifikt livsmedel är säkert eller inte, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Bara ett fåtal livsmedel kan vara farliga

De menar dock på att det är väldigt få livsmedel som kan innebära en risk för ammande, men att det ändå kan vara skönt för föräldrar ha något att falla tillbaka på när man är osäker. Oftast går det dock bra så länge man har ett sunt förnuft och lever allmänt hälsosamt.

– Vi vill inspirera till matvanor som är bra för hela familjen. Det handlar om att äta mycket grönt, lagom mycket och att röra på sig, säger Åsa Brugård Konde.

Allmänna råd till ammande

Utöver sökfunktionen har Livsmedelsverket också sammanställt svar på sex stora teman inom området. Dessa omfattar:

  • Bra mat för ammande
  • Hur får jag tillräckligt med näring?
  • Mat att undvika
  • Hur mycket mat är lagom?
  • Träning för den som ammar
  • Vegokunskap för gravida och ammande

Texterna ger råden ett sammanhang, och förklarar varför ett livsmedel är bra eller dåligt. För att kunna tilltala flera så har två versioner av svaren skrivits, en på enkel nivå för vanliga föräldrar – och en fördjupad för personal inom vården, eller för den extra intresserade.

Annons