En del av

Pappor blir mindre stressade om föräldraledigheten delas lika

23 okt, 2020 
Lovisa Svedlund
Pappa som pussar sitt barn
Mindre stressad, mer trygg i föräldrarollen och nöjdare med relationen. Det var resultatet hos pappor som delat föräldraledigheten lika med sin partner, visar ny forskning.
Annons
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

I avhandlingen från psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet har Monica Lidbeck, doktor i psykologi, tittat på hur delad föräldraledighet påverkar hur föräldrar upplever sitt föräldraskap, sitt samspel sinsemellan och hur nöjda de känner sig med balansen mellan arbets- och familjeliv.

– Att bli förälder är en av de största omställningarna i livet och vem som tar hand om barnet under spädbarnstiden påverkar både föräldrarollerna och dynamiken i familjen, säger Monica Lidbeck, doktor i psykologi i ett pressmeddelande.

Pappa som tittar pa sitt barn
De pappor som tog ut minst föräldraledighet kände störst föräldrastress, visar studien.

Delad föräldraledighet hade, enligt undersökningen, stört betydelse för pappor. En av slutsatserna var att pappor som delade ungefär lika på föräldraledigheten med sin partner både kände sig tryggare i sin föräldraroll och var nöjdare med sin relation, jämfört med de pappor som inte delat lika. De kände också mindre föräldrastress.

Annons

Att bli trygg som förälder handlar om att lära känna sitt barn

– Det kan hänga samman med att de inte tillbringade lika mycket tid med barnet, samtidigt som de kände av både sina egna förväntningar och omgivningens krav på att vara en engagerad och närvarande pappa. Att bli trygg som förälder handlar om att lära känna sitt barn och få möjlighet att utveckla sina föräldraförmågor, säger Monica Lidbeck vidare i pressmeddelandet.

Studien visade att par där föräldrar delat lika på ledigheten tyckte att balansen mellan familje- och arbetsliv var mer positiv, jämfört med par som inte delat lika.

Papporna som tagit ut allra minst föräldraledighet i studien visade högst grad av föräldrastress.

Foto: TT

Annons