En del av

Par med två söner försökte få en dotter – blev gravida med femlingar

27 okt, 2020 
AvLinn Seipel
Paret Megan och Joshua Hulen med sina nyfödda femlingar
Joshua och Megan Hulan med deras femlingar: Allison, Chloe, Emma, Adam och Madison.
Oddsen att få femlingar är nästan löjligt osannolika, särskilt för Megan Hulen, numera sjubarnsmamma – som tidigare behövt fertilitetsbehandling för att bli gravid.
– Det tar upp till tre timmar att mata dem alla, säger Megan till The Sun.
Annons
VIDEO: Så skaffar du barn på egen hand – steg för stegBrand logo
VIDEO: Så skaffar du barn på egen hand – steg för steg

När Megan Hulan från North Dakota i USA, och hennes man Joshua, bestämde sig för att försöka tillöka familjen, som redan bestod av sönerna Jacob, 7, och Matthew, 2, hoppades de på att få en liten tjej. Istället fick de femlingar, bestående av fyra flickor och en till pojke – på helt naturlig väg.

Inför tidigare graviditeter har Megan varit i behov av fertilitetsbehandling, då hon har vad som kallas polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS. Något som ofta innebär att kroppen har för mycket testosteron vilket försvårar ägglossning och därmed möjligheten att bli gravid. Chansen för att detta skulle inträffa, utan fertilitetsbehandling var ungefär en på 43 miljoner, enligt läkarna.

Annons

Femlingarna föddes inom fyra minuter från varandra

Megan vittnar om att graviditeten var tung. De enklaste hushållssysslorna gjorde henne helt slut och hon kunde inte ens dammsuga mattan utan att behöva ta pauser.

– Till och med en halvtimme var för lång tid att bara stå upp, berättar Megan för The Sun.

Förlossningen gick jämförelsevis enklare. Hon hade ett planerat kejsarsnitt som ägde rum den 2 september i år, och varje bebis kunde plockas ut inom fyra minuters mellanrum till varandra.

Annons

– Det bara gick 'boom boom boom' och så var alla bebisar ute. Det som tog tid var egentligen att stoppa min blödning och att sy igen magen, fortsätter Megan.

Efter bara tre dagar var läkarna redo att skriva ut Megan. Hon vittnar om hur sjukvårdarna var chockade över att läkprocessen gått så snabbt. Barnen behövde neonatalvård i tre veckor, då samtliga kom till världen åtta veckor för tidigt. Men även det var goda nyheter.

– Vi trodde att vi skulle behöva ligga inne på neonatalavdelningen i minst en månad men redan inom tre veckor fick vi ta hem allihop.

Annons

Vardagen hos en sjubarns-förälder

Den riktiga omställningen, menar Megan, kom när vardagens rutiner skulle börja sättas.

– ­Jag och min man var uppe nästintill 24 timmar om dygnet de första dagarna, det tar upp till tre timmar att mata dem alla. För tidigt födda barn tar lite längre tid på sig att äta, så när man var klar med den femte, var det ungefär en halvtimme kvar tills det var dags att börja mata den första igen, berättar Megan.

Men som för de flesta föräldrar hittar man sina knep för att få vardagen att gå runt. Med hjälp av bröstpump, nappflaskor och kuddar för att stötta upp barnen och flaskorna – fick de ned tiden till ungefär en timme. Vardagen beskriver de som närmast militärisk.

Annons

– Vi loggar varje matning, hur mycket de åt och när vi bytt blöjor i en app. Med fem barn är det annars lätt att glömma bort vem som gjort vad. Samtidigt har jag ju också en tvååring som springer runt och en sjuåring som jag ska hinna undervisa hemifrån.

Utöver detta påstår Megan att hon då och då hinner dammsuga och göra någon tvätt...

Om inte denna historia är bevis nog på att människan är kapabel till otroliga saker – vad är då det?!

Källa: The Sun

SE OCKSÅ: Så mycket kostar ett barn – 1 till 18 årBrand logo
SE OCKSÅ: Så mycket kostar ett barn – 1 till 18 år
Annons