En del av

Lekplatser i Stockholm – 27 stora och roliga lekparker att testa!

23 aug, 2021 
Lovisa Svedlund
barn som leker på lekplats i rutchkana
Letar ni efter en stor eller extra rolig lekplats i Stockholm? Kolla vår kompletta lista på roliga lekparker både centralt i city, i förorter och på vackra platser utanför stan. Klätterställning, gungor, lek för små barn, storbarnslek, skatepark, parcour och plaskdamm – i listan finns garanterat något för alla!
Annons
3 roliga och enkla lekhacks för små barnBrand logo
3 roliga och enkla lekhacks för små barn

Närmar sig helgen eller är ni på besök i storstan? En utflykt till lekparken kanske är precis vad ni är sugna på! Oavsett om du bor i Stockholm eller bara är på besök borde ni kolla in dem här kompletta listan på de extra roliga, kreativa, stora och unika lekparkerna i huvudstaden.

Lekplatser på Norrmalm

1. Observatorielundens parklek och nedre lekplats

Var: I parken Observatorielunden, Bertil Ohlins gata 5 och Bertil Ohlins gata 5

Här finns: Både en klassisk lekpark med gungor och klätterlek, men också en parklek med uppstyrd verksamhet. På sommarhalvåret kan man låna cykel och om vintern finns en slängkälke vid parkleken. Observatorielunden är dessutom en rolig park för pulkaåkning!

2. Enkehusparkens lekplats

Var: Ingång från Vanadisvägen eller Norrtullsgatan

Annons

Här finns: Tema på odling och ekologi! Parken erbjuder både klassisk lek som gungor och klättring men också en bollplan, bänkar och picknickbord.

3. Vasaparkens lekpark och parklek

Foto: TT

Var: I rymliga Vasaparken vid St. Eriksplan, Dalagatan 11

Här finns: Lek för alla åldrar! Här hittar ni gungor, sandlåda och rutchkana men också klättervägg, studsmattor, pingisbord och basketplan. På vintern brukar Stockholm stad också göra en isbana så att ni kan åka skridskor i Vasaparken.

Lekplatser på Södermalm och i Hammarby Sjöstad

4. Parkleken Stora Blecktornsparken

Var: Katarina Bangata 78

Här finns: En rolig parklek där ni både kan springa fritt och leka, eller delta i planerade aktiviteter. Det finns också flera sorters djur ni kan titta på under vissa säsonger, som kaniner, marsvin, getter och får.

Annons

5. Bryggartäppans lekplats

Var: Mellan Skanstull och Nytorget, Bjurholmsgatan 1A

Här finns: En mysig miljö som är uppbyggd för att påminna om hur Södermalm såg ut förr i tiden. Små trähus, både kulisser och sådana man kan gå in i, samt gungor och andra vanliga lekplatsinslag.

6. Anders Franzéns park – lekplats

Var: Hammarby sjöstad, Båtklubbsgatan 2

Här finns: En rolig mini-hamnstad! Små hus, ett båtvarv och en brygga att springa på. Dessutom klätterställning och en mindre skatepark.

Lekplatser på Östermalm

7. Dianaparkens lekplats

Var: Dianavägen 17

Här finns: Ett roligt klätternät och sandlåda att gräva i. Grillplats, inhägnad park med grind som bland annat bjuder på vippbräda, lekhus och roliga trädjur.

8. Lekplatsen Plockepinn

Lekplatsen Plockepinn

Var: Sandhamnsgatan 64, gärdet

Här finns: En rolig ställning som ser ut som ett enormt plockepinn! Parken ligger i anslutning till härliga gärdet där det går att springa fritt. Här finns vanliga inslag som gungor och rutchkana samt fokus på naturmaterial och ekologi.

9. Båthusparkens lekplats

Var: Drevergatan 2, Norra Djurgårdsstaden

Här finns: En rolig miljö uppbyggd kring skärgårdstema. Fiskar av trä man kan krypa in i och en minikaj att klättra och springa på. Klätterlek, gungor och sandlåda finns också.

Annons

10. Ellen Keys park

Var: Birger Jarlsgatan 72

Här finns: Fantasifulla böcker och möbler som får oss att känna oss som en pyssling. De enorma böckerna funkar som lekhus och den som vill kan klättra upp på en gigantisk gungstol.

Lekplatser på Kungsholmen

11. Kristinebergs slottsparkUUggleparken

Var: Nordenflychtsvägen 22

Här finns: Roliga klätterställningar i form av trädjur. Två stora ugglor av trä har gjort att många kallar detta för Uggleparken.

12. Kristinebergs strandparks lekplats

Var: Kristinebergs strand 1

Här finns: Klätternät, gungor, sandlåda och pingisbord. Plaskdammen fylls under sommaren och på vintern finns istället en slängkälke. I närheten finns också skatepark och toalett.

13. Rålambshovsparkens parklek

Var: Smedsuddsvägen 6, i Rålambsåsparken

Annons

Här finns: Både rolig spontanlek och delvis arrangerade aktiviteter. Miljön är känd för att vara extra knasig och kreativ med målningar och tygstycken, linbana, rutchkana och gungor!

Lekplatser i Hägersten och Älvsjö

14. Fruktlekparken

Var: Vid sjön Triangeln, nära Liljeholmstorget

Här finns: Roliga frukter! Klättra på skulpturer som bananer eller bär och lek i ett snurrande äpple. Nära solbad och bollplan!

15. Brådstupsparkens lekplats

Var: Kastanjeparken, Mälarhöjden

Här finns: En rolig rutchkana formad som ett rör och en ordentlig klätterställning! Passar barn i alla åldrar.

Lekplatser i Spånga och Tensta

16. Bifrostparken

Bifrostparken lekplats
Bifrostparken inbjuder till fri lek i sin lugna miljö. Foto: Stockholm stad

Var: Bifrostvägen, Spånga

Här finns: Natursköna omgivningar bland tallar och gläntor, precis ovanför Spånga folkan. Här finns gungor, nät och annat kul.

Annons

17. Bromstensparken

Var: Cervins väg 30

Här finns: En lekpark som är extra pedagogiskt utformad för små barn. Små vägar där man kan köra med sparkcykel och en liten rutchkana i en slänt är några av inslagen.

Lekplatser i RInkeby och Kista

18. Gläntan

Var: Södra Kista, vid Thorvaldsengången

Här finns: En traditionell lekyta med klätterställning och rolig rutchkana samt linbana.

Lekplatser i Bromma

19. Lekplatsen Blacken

Var: Holbergsgatan 117 A

Här finns: En utbredd naturpark med flera inslag för lek. Bland annat pingisbord, basketplan, karusell, linbana och massor av gungor i olika stol. Även plaskdamm med en liten bro och grillplats finns.

20. Lekplatsen Björklunds hage

Var: Liljegrensvägen 5

Här finns: En lekpark där barn i alla åldrar har kul. Det finns bland annat gungor och möjlighet att skatea eller leka i sanden. Ni hittar också studsmattor, gungdjur och rutchkana här, liksom en 4H-gård precis i anslutning.

Annons

Lekplatser i Skärholmen

21. Flygplansparken

Var: Gröna stugans väg, Skärholmen

Här finns: En extra fartfylld plats med studsmattor, karuseller och klätterställning. Temat här är "Upp i luften!". Det finns även grillplats och en stor stuga där man kan sitta och umgås.

22. Trissans lekplats

Var: Stora Sällskapets väg 20, Skärholmen

Här finns: En svalkande plaskdamm, pingisbord, basketplan och en rolig gunga samt studsmatta. Perfekt för lite äldre barn som vill ha en rolig eftermiddag och kväll.

23. Vårbergstoppens lekplats

lekplats stockholm
Vem vill inte testa den här rutchbanan? Foto: Stockholm stad

Var: Vårbergsvägen

Här finns: En mäktig slänt som naturligt gör att man vill springa, röra på sig och testa den coola äventyrsrutchbanan.

Lekplatser i Farsta

24. Parkleken Måsen

Var: Havsörnsgränd 15

Annons

Här finns: Både basketplan, roliga klätterställningar och en pulkabacke på vintern. På onsdagar tänds grillen och du kan ta med egen mat eller köpa på plats. Även cyklar och styltor finns att låna.

Lekplatser i Skarpknäck

25. Fyrens lekpark

Var: Kärrtorpsvägen 11

Här finns: Skärgårdstema med en fin fyr av trä att klättra i och åka rutchkana från. Dessutom finns en bra plaskdamm, studsmattor och balansgunga. Grill och regnskyddad miljö finns för vuxna och inhägnad för de minsta barnen.

Lekplatser i Hässelby och Vällingby

26. Nälsta parkourpark och lekplats

Nälsta parkourpark och lekplatsm

Var: Starbovägen 63

Här finns: En cool parcourmiljö som lockar ditt barn till rörelse! Bra för barn och ungdomar i alla åldrar. Ta med sparkcykeln eller gör en spontan dans på den lilla scenen.

Lekplatser i Enskede och Årsta

27. Stackens parklek

Var: Stjärnsundsgatan 23

Här finns: Lekområden uppdelade efter olika åldrar, med bland annat gungor, sandlek, klätterställning, basketplan och pingisbord. På speciella öppettider kan man låna cykel och uteleksaker.

Källa: Stockholms stad, TT, Instagram

Foto: Stockholms stad

Annons