En del av

9 utvecklingssteg hos din bebis – som bara är så fina

19 nov, 2020 
Lovisa Svedlund
Storasyster och lillebror myser i soffa
När börjar barn gå och äta vanlig mat? Ofta googlar vi oss fram till det mesta om vårt barn utveckling. Men det finns också milstolpar ingen fört in i ett dataregister – men som är minst lika häftiga att gå igenom med våra barn. Här är 9 steg i utvecklingen som gör oss varma inombords.
Annons
7 tecken på att du har en tvååring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tvååring hemma

Oändligt många gånger har vi googlat och läst om våra barns utveckling. När ska de börja gå egentligen, hur ska sömnen vara nu, hur ofta behöver barnet äta? Vi får frågor på bvc och får våra barns statistik införd i olika kurvor.

Men en sak som faktiskt google och alla föräldraböcker missar är de där andra milstolparna i våra barns liv. Kanske inte de som barnläkaren frågar om – men små ögonblick som så söta och mysiga att vi blir varma inombords av kärlek för våra små.

Här är nio milstolpar ditt barn går igenom – som ingen forskare utreder eller läkare antecknar men som får oss att smälta.

Barns utveckling – 9 fina tillfällen

Vem har inte gråtit en skvätt till minst en punkt på den här listan?

1. Första promenaden utan vagn eller kärra

Ni är påväg hem till en vän som bor nära på fika och plötsligt inser du – din lilla knodd är första gången ute tillsammans med dig helt utan vagn, kärra eller bärsele. Istället klarar hon eller han att gå hela vägen själv! Precis i det ögonblicket kan det kännas som att det faktiskt är det ett barn du har, och inte en bebis.

Annons

2. Första tecknen på en egen personlighet

Att se små tecken som demonstrerar vårt barns personlighet är faktiskt otroligt! Är det en bestämd liten mini du har där hemma? En eftertänksam liten person som är i det blå samtidigt som du försöker mata med äppelbitar? Det kan vara alldeles överväldigande när vi inser att våra barn är en egen liten person, och inte bara ett hjälplöst knyte.

3. Första pussen du får

Slängkyss eller blöta läppar som rör sig mot din kind. Första gången ditt barn medvetet sträcker sig mot dig för en puss är ju verkligen oslagbar. Äntligen är det inte bara du som snuttar med barnet – nu kan du få en mysig kärlekshandling tillbaka.

4. Första gången på restaurang

En egen barnstol, en egen liten assiette och några smakbitar från din tallrik på restaurangen. Första gången ditt barn hänger med på restaurang kan faktiskt vara bedårande. Nu är ni förbi amnings och flaskfasen – en dag kommer den här lilla personen beställa sin alldeles första varmrätt (Ja, även om det är pannkakor är det stort).

Litet barn går på restaurang
Första gången knodden följer med ut och äter? Vackert!

5. Första känslan för rytm

Visst känner man mycket för fasen när ens bebis börjar upptäcka sina händer. Plockar med leksaker och suger på fingrarna. Men första gången ditt barn slår ihop händerna i en klapp, eller splattrar i vad som (om än, lite) kan se ut att vara i takt till musik. Någon som blir glad av tanken?

Annons

6. Första raseriutbrottet

Kanske inte bara gulligt, men definitivt en milstolpe vi kommer komma ihåg. Första gången ditt barn visar äkta missnöje, och absolut inte kan sluta vara arg är en påminnelse om att det inte handlar om någon liten bebis du har längre. Detta är en person med äkta känslor – som behöver tas på allvar. Är det första raseriutbrottet roligt? Fortfarande, absolut inte.

7. Första gången ditt barn visar syskonkärlek

Nej, nu fäller vi en tår på riktigt. Har din lillknodd där hemma en storasyskon som klämmer i kinderna? Första gången lillen visar ömhet och kärlek tillbaka, lägger armarna kring halsen på din stora. Vackrare får man leta efter!

8. Första hela meningen

Mamma, pappa och lampa. Första orden ÄR stora och ska vara. Men ibland pratar vi faktiskt för lite om hur bedårande det är när våra barn börjar snacka sig fram i världen på riktigt. "Jag vill ha saft". Första gången vårt barn säger en fullständig mening är ett riktigt stolt ögonblick.

9. Första egna projektet

Kommer du på ditt barn med att sortera godsedjur istället för att dänga med dem mållöst? Att inse att vår mini faktiskt har en egen liten organisationsförmåga inom sig kan kännas riktigt stort. En dag kommer den användas till att lösa matteläxor och planera hyss. Men idag var det sortering av godsedjuren – och det är det finaste vi sett.

Foto: TT

Artikelinspiration: Parents

Annons